BEDRØVET OG SJOKKERT: FNs generalsekretær møtte i dag med kongolesiske kvinner utenfor Goma.  Foto: Scanpix
BEDRØVET OG SJOKKERT: FNs generalsekretær møtte i dag med kongolesiske kvinner utenfor Goma. Foto: ScanpixVis mer

Epedemi av voldtekter i Kongo

FNs generalsekretær sjokkert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Voldtektsforbryterne må straffeforfølges, var Ban Ki-moons klare beskjed til Kongos president da han besøkte det krigsherjede landet.

— Jeg er bedrøvet og sjokkert over det jeg akkurat har sett, sa en tydelig rystet FNs generalsekretær etter å ha besøkt et sykehuset like utenfor Goma i Kongo søndag.

— Bare forrige mandag var det ti tilfeller av voldtekter behandlet ved sykehuset, forteller han.

Etter et todagers besøk i det borgerkrigsherjede landet gikk han hardt ut mot dem som er ansvarlig for det som beskrives som en epidemi av voldtekter i det sentralafrikanske landet.

Humanitære organisasjoner har beregnet at flere hundre tusen er voldtatt i forbindelse med krigene som har herjet regionen siden 1998. Både ansatte i politiet og i militæret har vært anklaget for å stå bak grove voldtekter.

Ban ba under besøket president Joseph Kabila sørge for at voldtektsforbryterne straffeforfølges og at mistenkte ikke får tjenestegjøre i politiet eller i militæret.

— Det største problemet i Kongo er mangelen på sikkerhet, oppsummerte generalsekretæren.

Rundt 5 millioner mennesker har omkommet i forbindelse med krigene som har herjet regionen siden 1998 og flere millioner skal ha flyktet fra sine hjem.