Epidemi herjer i ferieparadis

Thailand erklærte før helga at en denguefeber-epidemi har brutt ut i landet.

EPIDEMI: Thailand har erklært denguefeber som en epidemi. Foto: Paul Brown/REX/NTB Scanpix
EPIDEMI: Thailand har erklært denguefeber som en epidemi. Foto: Paul Brown/REX/NTB ScanpixVis mer

Denguefeber er et virus som oftest smitter til mennesker via mygg. Ifølge Folkehelseinstituttet får man et influensaliknende sykdomsbilde. Denguefeber er sjelden dødelig, men personer som smittes flere ganger, kan bli livstruende syke.

Viruset forekommer oftest i tropiske strøk. Nå har altså thailandske myndigheter erklært det som en epidemi. Ifølge Bangkok Post er det registrert hele 28 785 smittetilfeller og 43 dødsfall som følge av sykdommen i 2019.

Ifølge sjefen for helsedepartementet i Thailand, Preecha Prempree, er tallene det doble av gjennomsnittet de siste fem åra.

Tar grep

Han opplyser også at situasjonen er den samme i flere land i nærheten av det populære turistmålet. Grunnen skal være at de ikke har klart å holde bestanden av mygglarver nede.

Det er det nå gjort grep for å få gjort noe med - med spesielt fokus på templer, skoler og sykehus, skriver Phuket News.

Thailand er et populært reisemål for nordmenn.

En vaksine mot denguefeber ble ifølge Folkehelseinstituttet godkjent av Det europeiske legemiddelbyrå høsten 2018. Den er imidlertid ikke allment tilgjengelig i Norge. Det anbefales å gjøre forebyggende tiltak som å prøve å unngå myggstikk.

Overbehandling

Forsikringsbransjen advarte i høst mot overbehandling i Thailand.

En rapport informerte om at nesten halvparten av alle som legges inn for sykdom eller skader under ferien i Thailand, overbehandles av sykehusene.

Rapporten fra SOS International, som er en alarmsentral som holder kontakt med både sykehus og pasienter i Thailand, viser at i 10-15 prosent av behandlingene er det overbehandling i betydelig grad, og i ytterligere 25-30 prosent er det overbehandling av mindre grad.

- Det er sjokkerende høye tall, men dessverre ikke overraskende, sa kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige til Dagbladet.