Epidemiene truer Mitch-ofrene

TEGUCIGALPA (Dagbladet :på nettet): Bare dager etter «Mitch»s herjinger, innhenter epidemi-døden Mellom-Amerikas fattige. Nå ber de om mer hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I HONDURAS:

FRODE HANSEN og TOMMY FOSSUM


VAKSINASJON: De første kolera-dødsfallene er bekreftet. Nå satser helsearbeiderne på å vaksinere flest mulig, spesielt barn, i de hardest rammede områdene.


I HONDURAS: Gjennom Dagbladet :på nettet besvarer journalistene Frode Hansen (t.v.) og Tommy Fossum spørsmål fra leserne.

- Fryktelig, fryktelig vanskelig situasjon. Slik beskriver koordinator for Latin Amerika gruppene i Norge, Roy Krøvel, forholdene i enkelte områder i Nicaragua overfor Dagbladet :på nettet.
Krøvel og 12 andre norske brigadister befinner seg nå i Matagalpa, der minst 200 er funnet omkommet etter Mitchs herjinger. Nå melder sykdommene seg i området.
- De første er allerede døde av kolera, sier Krøvel, som imidlertid understreker at alt står bra til med de norske i området. Likevel vil de trekke seg ut så raskt de har mulighet, kanskje allerede i dag - hvis været tillater det.
I helga er det derimot på nytt meldt om nedbør i store deler av regionen. Nordmennene vil bli fraktet inn til Nicaraguas hovedstad, Managua.
- Det kommer alt for lite medisiner og mat hit - og alt for sjelden. Det trengs en atskillig større innsats, sier Krøvel, som også har sett organisasjoner sloss seg i mellom om å få dele ut den lille nødhjelpen som kommer. - Det er masse prestisje i dette mellom organisasjonene. Det er en betenkelig utvikling, sier Krøvel.

Trenger hjelp
Redningsmannskapene jobber iherdig med å prøve og komme frem til flere områder i Honduras og Nicaragua, men mange steder er det håpløst å komme fram på grunn av ødelagte veier og broer. Myndighetene anslår at «Mitch» kan ha tatt livet av ufattelige 24.000 mennesker.
- Vi har ikke hus og nesten ikke mat. Men det verste er sykdommene som er i ferd med å spre seg, sier en familie i bydelen La Pelota i Honduras´ hovedstad, Tegucigalpa. Familien har bygget seg et provisorisk hus av plast langs elvebredden. Huset ble sopt vekk av stormen.
- Honduras trenger hjelp for å takle epidemiene som kommer. Vi har nesten ikke medisiner. Jeg har mindre barn. De er i faresonen, sier faren.
I Honduras´ hovedstad har helsearbeiderne allerede begynt å vaksinere folk i de fattige bydelene mot kolera og gulfeber. Ingen vet nøyaktig hvor mange som er omkommet i Honduras, Nicaragua, El Salvador og Guatemala.

Den verste siden 1780
«Mitch» er nå blitt den verste Atlanterhavsstormen siden The Great Hurricane i 1780, da 22.000 mennesker doede. FNs Matvareporgram (WFP) har slått full alarm. De leverer nå mat til de fire landene som er hardest rammet; Honduras, Nicaragua, El Salvador og Guatemala.
- Flommen har tatt alt fra de fattige, forklarte organisasjonen på en pressekonferanse i går.
- Det finnes ikke noe å dyrke og ingen dyr å jakte på.
Ødeleggelsene er enorme. På en dag har regionen blitt satt minst 20 år tilbake. Mexicos president, Ernesto Zedillo, sendte i går brev til president Bill Clinton, lederne i Japan, samtlige EU-nasjoner, Canada og flere internasjonale organisasjoner, der han ber om at «det internasjonale samfunnet bruker alle krefter på et mer omfattende hjelpearbeid».


I HONDURAS: Gjennom Dagbladet :på nettet besvarer journalistene Frode Hansen (t.v.) og Tommy Fossum spørsmål fra leserne.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 889818632


Varnish cache server