- Epidemier kan ramme alle

- En verdensomspennende influensaepidemi er en katastrofe. Uten en beredskapsplan ligger vi dårlig an, sier lege Bjørn Iversen ved Folkehelsa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis ekspertenes verste scenario slår til, kan vi stå foran en global katastrofe som kan sammenliknes med spanskesyken, som herjet i store deler av verden i begynnelsen av dette århundret.

Smarte virus

- Vi håper at planen vil bidra til at kommuner og sykehus ruster opp og gjennomgår sin beredskap. Den generelle folkehelsa er langt bedre i dag enn i 1918 da spanskesyken brøt ut, derfor vil flere stå over krisen. En pandemi kan likevel ta mange flere liv enn normalt her i landet på grunn av infeksjoner eller komplikasjoner som pasientene får, sier assistentlege Bjørn Iversen ved Folkehelsa.

Når pandemier oppstår endres viruset så mye at ingen er immune.

- Overflatemolekylet endrer karakter, og det tar minst et halvt år etter at viruset er lokalisert, før en ny og beskyttende vaksine kan ventes å nå våre breddegrader, sier Iversen.

Ansatte rammes

- De fleste steder er beredskapen god, både på sykehusene og i kommunehelsetjenesten. Men om det er tatt høyde for personalmangelen som kan oppstå, er jeg mer usikker på.

Det er viktig å ha en plan for hvor man skal hente forsterkningene når halve bygda ligger til sengs, sier Iversen og minner om at byene vanligvis rammes hardest på grunn av folketettheten når en pandemi oppstår.