Epidural

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Den nye epiduralen er en blanding av fortynnet bedøvelsesvæske og et morfinliknende stoff. Kombinasjonen gjør at den fødende kan delta aktivt med trykking under fødselen. Hun blir ikke lenger lammet fra livet og ned. Metoden kalles også oppegående epidural.
  • Epiduralen settes av en anestesilege, nederst i ryggmargen, etter at kvinnen har fått lokalbedøvelse. Epidural blir ikke satt før riene er kommet godt i gang, vanligvis med en åpning på 3- 4 centimeter. Gjennom et kateter kan legen fylle på mer epidural om nødvendig.
  • Den nye epiduralen har få bivirkninger. I 5- 10 prosent av epiduralene vil det morfinliknende stoffet medføre en mild kløe, og noen vil også oppleve ømhet i ryggen en stund etter fødselen. Krever nøye overvåking under hele fødselen.
  • Bedøvelsen har ingen virkninger på barnet.

Spinal: Brukes mest i forbindelse med keisersnitt. Av 60000 fødsler i året utgjør keisersnitt 12 prosent. Spinalbedøvelse er oftere brukt enn epidural fordi den er rask, enkel, og alltid virker. 28 prosent av keisersnittene utføres under full narkose.

Kilde: Norsk interessegruppe for obstetrisk interesserte (NOIA).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer