Eplekjekt og svindyrt

Opposisjonspartiene har bedt Finansdepartementet regne ut hva deres tanker om endringer i statsbud-sjettet koster staten. Frp's drømmer koster 70 milliarder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endringsforslag

  • Hvert år sender opposisjonspartienes medlemmer i Stortingets finanskomité en rekke spørsmål til Finansdepartementet om virkningen av tenkte endringsforslag til regjeringens budsjettforslag. Dette for at ikke bare regjeringspartiet skal nyte godt av Finansdepartementets utregningskapasitet.
  • Spørsmålene inneholder ofte mange alternativer, og må ikke forveksles med virkelige forslag. «Hva er provenyvirkningen av å redusere bensinavgiften med kr 0,50, kr 1, kr 1,50, kr 3,50?»
  • Finansdepartementet beregner kostnadene på alle alternativer og svarer partiene så snart regnestykket er gjort. Tallene kan brukes av partiene til alternative budsjettforslag.

Byråkratene i Finansdepartementets skatteøkonomiske avdeling regner så blekket spruter om dagen. Spørsmålene fra Stortinget er mange, kompliserte, spenner vidt og inneholder mange alternativer.

Noen tenkte forslag har en overkommelig kostnad, andre er svært kostbare. Vi gjengir her de dyreste alternativene: Ikke uventet er det Frp som spør dristigst og får de mest kostbare svar.

Frp's friskeste fraspark beløper seg foreløpig til 70 milliarder kroner. Men partiet har neppe planer om å foreslå så mye i ett jafs, eller bare å velge de dyreste alternativene. Trolig overlapper også noen spørsmål hverandre. Høyres spørsmål beløper seg totalt til vel 17 milliarder - en fjerdedel av Frps hypotetiske jafs. SV forbereder et milliardtokt mot de rikeste

Til forskjell fra Frp og Høyre har SV en rekke spørsmål om forslag som vil øke statens inntekter.

Sp vil halvere matmoms. Pris: 6,5 mrd. KrF vil kvele regjeringens forslag om moms på kollektivtransport. Men det «koster» 1,2 mrd.

I går fikk også Venstre svar fra Finansdepartementet.

  • Generell økning av momsen med opp til 2 prosent vil gi Staten 10,4 milliarder kroner.