Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg og Jez Averty direktør for drift Sør i Equinor sto for den offisielle åpningen av strømforsyning til Johan Sverdrup fra land. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg og Jez Averty direktør for drift Sør i Equinor sto for den offisielle åpningen av strømforsyning til Johan Sverdrup fra land. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

Equinor er verdt 1.000 milliarder

Pareto Securities jekker opp kursmålet fra 260 til 300 kroner, og verdsetter dermed oljeselskapet til 1.002 milliarder kroner.

(Finansavisen.no): Etter en kursoppgang på 25 prosent hittil i år, har markedsverdien av Equinor kommet opp i 733 milliarder kroner. Det er nesten tre ganger så stort som landets nest mest verdifulle børsnoterte selskap – DNB.

Høyere oljepris samtidig som selskapet har brukt oljenedturen til å kutte kostnader, gjør Equinor til et svært lønnsomt selskap, ifølge Finansavisen.

I første halvår var driftsresultatet på 8,8 milliarder dollar, tilsvarende 71 milliarder kroner med dagens dollarkurs.

Konsensus blant analytikerne er at driftsresultatet vil ende året på 19,6 milliarder dollar og toppe ut på 21,2 milliarder til neste år før det sklir noe tilbake i 2020 og 2021.

«Way off»

Med dagens markedsverdi prises selskapet til 13,4 ganger estimert inntjening i år og 11,7 ganger estimert inntjening i 2019, og omtrent det dobbelte av bokførte verdier, skriver avisen.

Konsensusestimatene er for lave og aksjen er for billig, mener derimot Pareto Securities. Tirsdag oppjusterte meglerhuset kursmålet fra 260 kroner til 300 kroner og gjentok kjøpsanbefalingen.

I oppdateringen skriver analytikerne at konsensus er «way off».

«Med 25–40 prosent oppside til forventningene blant konsensus i 2019 og 2020, tror vi markedet fortsatt ikke har innsett hvor mye superprofitt som skal høstes i årene fremover. Dette vil overgå alt vi har sett, før bransjen på et eller annet tidspunkt trolig vil gjenta tidligere tabber. Men før det, har Equinor nok rom til å øke utbyttene til aksjonærene og gjøre oppkjøp for å akselerere dets organiske vekst til nær 6 prosent i året frem mot 2020», skriver analytikerne Tom Erik Kristiansen og Johan Spetz, ifølge Finansavisen.

Kursmålet på 300 kroner er basert på at dagens oljepris på rundt 80 dollar fatet holder seg frem mot 2020. Det er det høyeste kursmålet blant de 32 meglerhusene som dekker selskapet.

Milepæl

«Kursmålet er godt over historiske nivåer og dagens direkteavkastning på 3,0 prosent. Til tross for at kursen er på rekordhøye nivåer, mener vi at Equinor fortsatt er lavt priset når man ser på utsiktene for den frie kontantstrømmen, produksjonsvekst og lønnsomheten i nye investeringer. Våre estimater for justert driftsresultat i 2019 og 2020 er opp 8 prosent i snitt når vi løfter prognosene for europeiske gasspriser for å reflektere nåværende fremtidspriser», heter det i oppdateringen.

Hvis Pareto får rett om Equinor-aksjekursen, blir det første gang et norsk selskap passerer én billion kroner i markedsverdi. 300 kroner ganger 3.339 millioner aksjer gir en verdi på 1.001.700.000.000 kroner, skriver Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Hegnar: - Det er i den sektoren man skulle vært

Salatbonde tjente nær 60 mill. på få minutter