Equinor-protester i Australia: «No way, Norway!»

Klimabekymring og Equinor-skepsis preger valget i Australia.

DEMONSTRASJON: Surfere i byen Torquay i Victoria demonstrerer mot Equinors planer om oljeleting i Australbukta 20. april i år. Foto: Adam Snow/Surfrider Foundation Australia / NTB scanpix
DEMONSTRASJON: Surfere i byen Torquay i Victoria demonstrerer mot Equinors planer om oljeleting i Australbukta 20. april i år. Foto: Adam Snow/Surfrider Foundation Australia / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Økende klimabekymring kan avgjøre valget i Australia. Labor-leder Bill Shorten lover å granske faren for oljesøl i Australbukta, der Equinor har letelisens.

Arbeiderpartiet Labor, ledet av Bill Shorten, leder med 51 prosent før valget 18. mai, ifølge Newspoll, en ledelse de har hatt i flere måneder foran statsminister Scott Morrisons regjeringskoalisjon.

Morrisons utsikter for gjenvalg kan havarere på nettopp klimafronten, to år etter at han holdt en kullklump foran landets Parlament og sa «ikke vær redd, den vil ikke skade dere», skriver BBC.

Klimakonsekvenser

To av tre voksne australiere mener klimaendringer er den største trusselen mot landets sikkerhet, ifølge Lowy Institute Poll. Befolkning har fått føle på kroppen følgene av miljøødeleggelser og global oppvarming. Med sommertemperaturer godt over 40 grader i store deler av landet og svakt ozonlag, ligger landet på verdenstoppen i hudkrefttilfeller. Men også ekstremværets andre følger bekymrer.

Siden årsskiftet har delstaten Queensland hatt ekstremtørke som utløste 120 skogbranner, etterfulgt av en hundreårsflom som tok livet av minst 500.000 husdyr, i tillegg til å true store deler av det ville dyrelivet i området.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer