STENGER: Sture-terminalen nordvest for Bergen. Foto: Helge Hansen / Equinor ASA
STENGER: Sture-terminalen nordvest for Bergen. Foto: Helge Hansen / Equinor ASAVis mer

Equinor stenger ned Stureterminalen etter fregatt-kollisjon

- Et sikkerhetsmessig tiltak, sier Equinor.

Tankbåten «Sola TS» og fregatten «KNM Helge Ingstad» fra Sjøforsvaret kolliderte i 04-tida i natt ved Stureterminalen i Øygarden kommune i Hordaland.

Sju personer ble skadd i hendelsen. De er alle lettere skadd, og får behandling av helsepersonell.

Stureterminalen, som er en olje- og gassterminal og viktig utskipningshavn for råolje og LPG i Øygarden kommune i Hordaland, er evakuert som følge av ulykka.

- Føre-var-tiltak

- Vi har besluttet å ta et føre-var-tiltak og stenger ned driften på Sture gradvis, sier kommunikasjonssjef i Equinor, Elin A. Isaksen til Dagbladet.

- Vi flytter de som arbeider der ut av området. Kun en liten tropp blir igjen på terminalen, for å håndtere vår beredskap der, fortsetter hun.

Det er et mannskap på sju som blir igjen på Sture, opplyser hun.

KOMMUNIKASJONSSJEF: Elin A. Isaksen i Equinor forteller at Stureterminalen er evakuert.
KOMMUNIKASJONSSJEF: Elin A. Isaksen i Equinor forteller at Stureterminalen er evakuert. Vis mer

Hun sier at evakueringen er et sikkerhetsmessig tiltak.

Oljerørledninger

Terminalen mottar råolje fra Oseberg-området gjennom Oseberg Transport System (OTS) via en 115 kilometer lang oljerørledning fra Oseberg Feltsenter, og råolje fra Grane-feltet gjennom Grane Oil Pipeline (GOP) via en 212 kilometer lang oljerørledning.

Equinor har ingen opplysninger om hvorvidt noen av rørene kan ha blitt skadet eller nå trues som følge av kollisjonen.

- Det vil vi ikke spekulere i. Vi har tatt våre forhåndsregler og stenger ned driften ved anlegget på en trygg og god måte, sier Isaksen.

Like over klokka 11.00 melder Dagens Næringsliv at fregattulykken har ført til at oljeproduksjonen er stengt ned på i alt fem felt. Det er snakk om Grane, Oseberg, Troll A, Ivar Aasen og Edvard Grieg.

Olje fra flere felt sendes i rør til Sture-terminalen, som ble stengt ned torsdag morgen.

Foto: Equinor
Foto: Equinor Vis mer

- Hadde lastet opp

Like etter klokka 07.00 opplyste Hovedredningssentralen at samtlige ombord i fregatten «Helge Ingstad» hadde forlatt fartøyet.

- 137 personer er evakuert. 127 av dem er fraktet til land, mens de siste ti som hadde i oppgave å ivareta skipet etter hendelsen, nå er om bord i Kystvakten sitt redningsfartøy. Dermed har alle forlatt fartøyet, opplyser vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen sør, Eirik Walle til Dagbladet.

Tankbåten, «Sola TS», som kolliderte med fregatten, hadde vært på terminalen og lastet opp der. Den kom tilbake etter kollisjonen, ifølge Isaksen.

Tankskipet ble bygget i 2017, er 250 meter langt og er registrert med hjemmehavn i Valetta på Malta, og går i charter for Equinor.

Det greske rederiet Tsakos Energy Navigation som eier tankskipet Sola TS sier til Adresseavisen at det ikke er var noe i veien med skipet. De viser også til at skipet hadde los om bord og at ingen av mannskapet sov.

- Alle lys virket. Likeledes alle andre tekniske installasjoner, sier pressetalsmann i rederiet Tsakos Patrick Adamson til Adresseavisen.

Mobilisert beredskap

Det var 23 personer i tankskipet. Ingen om bord ble skadd i kollisjonen, sier Isaksen.

Hun sier at de ansatte tas hånd om. Selskapet har også dialog med myndigheter, og har mobilisert beredskapsressurser for å bistå politiet og Hovedredningssentralen.

Equinor ble varslet om hendelsen cirka klokka 04.15 torsdag.

KOLLISJON: Den norske fregatten KNM Helge Ingstad og tankskipet Sola TS har kollidert i Hjeltefjorden, nord for Sture-terminalen i Øygarden kommune i Hordaland. Video: Fra Kystverkets overvåkningsfly. Vis mer

Havarikommisjonen undersøker

Havarikommisjonen undersøker kollisjonen mellom fregatten KNM Helge Ingstad, tankskipet Sola TS og slepebåten Tenax.

Statens havarikommisjon for transport (SHT) har besluttet å undersøke kollisjonen mellom tankbåten Sola TS, slepebåten Tenax og fregatten KNM Helge Ingstad.

SHT vil lede undersøkelsen i samarbeid med Statens havarikommisjon for forsvaret (SHF). Havarikommisjonen vil ha mannskap på stedet i løpet av dagen for å starte undersøkelsene.

Tankbåten Sola TS er maltaregistrert og Havarikommisjonen på Malta deltar også i undersøkelsen.

FERDSELSFORBUD: Foto: Vest politidistrikt
FERDSELSFORBUD: Foto: Vest politidistrikt Vis mer

Ferdselsforbud

Det er innført ferdselsforbud i Nordra Sandvika i Øygarden på sjø, land og i luften rundt den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad, opplyser Vest politidistrikt i en pressemelding.

Ferdselsforbudet på sjø er 1500 meter fra havaristen, på land er ferdselsforbudet 1000 meter fra havaristen.

Hvorvidt ferdselsforbudet også gjelder mannskapet på sju som er igjen på Stureterminalen, har ikke Equinor fått noen informasjon om.

Ferdsel til og fra boliger som befinner seg innenfor ferdselsforbudet på land vil ikke omfattes av ferdselsforbudet.

Avinor har innført ferdselsforbud i luftrommet over samme området. Dette ferdselsforbudet gjelder også bruk av droner.

Ferdselsforbudet gjelder inntil videre.

Dagbladet følger saken.

STURETERMINALEN: Foto: Equinor
STURETERMINALEN: Foto: Equinor Vis mer