STORE FORSKJELLER:  Det koster bare 35 kroner å selge en katt - eller et møbel - via Finn.no. Fra nyttår får også privatpersoner legge inn boligannonser på Finn.no og de andre store eiendomsportalene, men da koster det 5000 kroner. Foto: John Terje Pedersen
STORE FORSKJELLER: Det koster bare 35 kroner å selge en katt - eller et møbel - via Finn.no. Fra nyttår får også privatpersoner legge inn boligannonser på Finn.no og de andre store eiendomsportalene, men da koster det 5000 kroner. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Er 5000 kroner for mye for en boligannonse hos Finn.no?

Konkurransetilsynet tar saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

||| Fra 1. januar har ikke lenger eiendomsmeglere og advokater enerett på å legge ut boligannonser på Finn.no og andre nettportaler. Forbrukerrådet er begeistret for endringen, mens bransjen sjøl har sagt de er skeptiske.

Bare elleve dager etter at ordningen er satt ut i livet, varsler Konkurransetilsynet at de vil vurdere om prisen for å annonsere boliger på nettet er for høy:

- I forkant av at de nye reglene ble innført, gjorde vi noen undersøkelser. De viste at meglerne jevnt over betalte mindre enn hva privatpersoner nå må gjøre, sier informasjonssjef i Konkurransetilsynet, Andreas Kjeldsberg Phil, til Dagbladet.

Krever like priser
I dag er prisen på Finn.no 5 000 kroner, på Tinde.no 6 875 kroner og på Zett.no 2 500 kroner. På Ny.no er prisen ikke oppgitt, ifølge Konkurransetilsynet.
 
— Prisene på private boligannonser på Internett skal stå i rimelig forhold til det eiendomsmeglerne betaler for tilsvarende annonser, sier konkurransedirektør Knut Eggum Johansen i en pressemelding.

Etter de nye reglene er nettportalene pålagt å tilby boligannonsering på ikke-diskriminerende vilkår. Dette setter blant annet grenser for hvilken pris portalene kan ta fra privatpersoner. Konkurransetilsynet vil nå undersøke om de gjeldende prisene er i overensstemmelse med kravene som stilles i forskriften.
 
— Vår oppgave er ikke å vurdere om prisene som tilbys, er rimelige isolert sett, men å påse at nettportalene ikke forskjellsbehandler de ulike kundegruppene, understreker konkurransedirektøren.

Fått inn klager
Konkurransetilsynet har allerede fått inn klager for privatpersoner som reagerer på prisene for boligannonser, bekrefter informasjonssjefen.

- Uansett er dette noe vi følger opp, siden det er vi som skal håndheve de nye reglene, sier Kjeldsberg Pihl.

Billigere med katt
I lørdagens Dagbladet skrev avisens kommentator Andreas Wiese om Finn.nos prispolitikk:

«Det nye av året er at Finn Eiendom er pålagt av myndighetene å selge annonser også til enkeltpersoner. Da blir prispolitikken mer synlig: 35 kroner for kattunger, 5000 for boliger. Eiendomsmeklerne får nok god rabatt på de prisene, men den slags plager de ikke kundene sine med. Og meklerne anbefaler fortsatt annonsekjøp i Aftenposten også, annonser som pussig nok reklamerer like mye for mekleren selv som for boligen du skal selge».

- Vi har registrert at flere har reagert på prisingen, som i Dagbladet og i Nettavisen. Derfor vil vi se videre på saken, sier Kjeldsberg Pihl.

Det var tidligere fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) som iverksatte arbeidet for å stoppe at Finn.no og andre portaler stengte ute privatpersoner for å selge boligen sin. De nye reglene håndheves av Konkurransetilsynet.

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer