Er æresdrap bedre enn andre drap?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tor Erling Staff vet hvordan han skal provosere, og han kan på den måten ha en positiv funksjon i samfunnet ved at han tar opp saker ingen snakker om. Debatt er sunt om de fleste emner, men det betyr ikke at jeg er enig med Staff.

Nå provoserer Staff med å hevde at æresdrap er bedre enn andre drap, og at koblinger til ære skal gi strafferabatt:

«Hvis den dømte etter loven skulle hatt 17 års fengsel, bør mannen som drepte kona på grunn av familiens ære få to års strafferabatt», sier Staff til Dagbladet.

Jeg stusser over tre momenter:

For det første det opplagte: Staff legitimerer æresdrap og gjør det til noe bedre enn andre drap. Jeg tviler på at offeret vil føle forskjellen...

For det andre lurer jeg på om alle som har begått et drap skal kunne påberope seg æresrabatt, eller om det kun skal gjelde visse grupper, og i så fall hvilke kriterier som skal legges til grunn.

For det tredje synes jeg Staff har et lite tiltalende syn på flerkulturelle nordmenn. De er visst så primitive at de ikke kan forholde seg til norske lover på linje med oss. De må jo få lov til å drepe konen eller datteren om hun krenker æren, for slik er de. Jeg liker ikke den underliggende tonen i Staffs utspill.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer