Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er aksjer bedre enn fond?

Hvis du har valget mellom eiendomsaksjer eller fond - er valget enkelt, mener forsker og eks-forvalter Jon Mjølhus.

AKSJE ELLER FOND: Har du valget mellom eiendomsaksjer og fond skal du kanskje satse på denne karen - Olav Thon? Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AKSJE ELLER FOND: Har du valget mellom eiendomsaksjer og fond skal du kanskje satse på denne karen - Olav Thon? Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Tidligere denne uken ble det kjent at norske personkunder hadde 179,8 milliarder kroner plassert i fond ved utgangen av april, hvorav 109,5 milliarder kroner i aksjefond. Beholdningen i aksjefond hadde da steget 1,05 milliarder kroner i løpet av april.

Norske personkunder har da hatt en verdistigning på 9,74 milliarder kroner på sine aksjefond så langt i 2013.

Hittil i år har hovedindeksen på Oslo Børs steget 10,5 prosent og spørsmålet er nå om børsfesten fortsetter, og ikke minst hvilke bransjer man bør satse på?

Ikke alle investeringer vokser inn i himmelen, og forsker og eks-forvalter Jon Mjølhus, som også har en fortid som journalist i Kapital, sier til Finansavisen i dag at privatpersoner for eksempel heller bør kjøpe eiendomsaksjer enn eiendomsfond.

Han forsker på avkastning i ulike eiendomsinvesteringer og mener at eiendomsfond har flere kroniske svakheter.

— Hva med det norske markedet?
— Her er tilgangen til børsnoterte eiendomsselskaper litt magert, men man har Olav Thon og Norwegian Property som dekker kontor- og kjøpesentermarkedet, sier Mjølhus til Finansavisen Eiendom i dag.

— For mindre investorer og småsparere, er børsnoterte eiendomsaksjer helt klart å foretrekke. Aller helst diversifisert. For større investorer kan det være aktuelt å gå inn i porteføljeselskaper som investerer i eiendom, men ikke i de «fondene» som blir tilbudt «hvermannsen». De er altfor dyre. Inntil en tredel av kapitalen forsvinner i honorarer, sier Mjølhus.

Han forklarer at investeringsformer der kapitalen hentes først og eiendommene kjøpes etterpå, de som ofte kalles eiendomsfond, ikke er i nærheten av samme avkastningen som i aksjer.

Les også: - Vi når en bunn i 2013

AKSJER ELLER FOND: Forsker og eks-forvalter Jon Mjølhus (her sammen med Tonje Grave) mener norske eiendomsfond har flere kroniske svakheter og anbefaler heller aksjer. Foto EIK/ROBERT S. Dagbladet
AKSJER ELLER FOND: Forsker og eks-forvalter Jon Mjølhus (her sammen med Tonje Grave) mener norske eiendomsfond har flere kroniske svakheter og anbefaler heller aksjer. Foto EIK/ROBERT S. Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!