ALLTID PÅ NETT: En gjennomsnittsungdom i USA bruker nå hvert eneste våkne minutt - bortsett fra tiden de er på skolen - på telefonen, datamaskinen, TV eller annet elektronisk utstyr. Foto: Berit Roald / SCANPIX
ALLTID PÅ NETT: En gjennomsnittsungdom i USA bruker nå hvert eneste våkne minutt - bortsett fra tiden de er på skolen - på telefonen, datamaskinen, TV eller annet elektronisk utstyr. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

Er barna dine våkne, er de trolig på nettet

Gjennomsnittsungdom bruker mer enn sju og en halv time på elektroniske duppedingser daglig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

||| (Dagbladet): Facebook, Twitter, Google, Firefox, Outlook, MSN, YouTube, Yahoo. Dette er kjente merkenavn som stadig preger vår teknologiske hverdag. Og unge er spesielt hekta.

En gjennomsnittsungdom i USA bruker nå hvert eneste våkne minutt - bortsett fra tiden de er på skolen - på telefonen, datamaskinen, TV eller annet elektronisk utstyr, skriver New York Times, som gjengir en undersøkelse utført av Kaiser Family-stiftelsen.

7,5 timer
Amerikanske ungdommer i alderen 8 til 18 bruker mer enn sju og en halv time hver dag på elektronikk. Til sammenligning brukte samme gruppe mindre enn seks og en halv time per dag for fire år siden, da undersøkelsen sist ble gjennomført. Og da regnes ikke den halvannen timen de bruker på SMS eller halvtimen de snakker i telefonen.

Og fordi mange «multitasker» - det vil si å surfe på nettet samtidig som de lytter på musikk - blir de eksponert for 11 timer med mediainnhold på de 7,5 timene.

- Jeg tror dagene mine ville vært kjedelige uten det, sier Francisco Sepulveda (14) fra Bronx i New York, som bruker telefonen sin til å surfe på nettet, se videoer og lytte til musikk - i tillegg til å sende og motta rundt 500 tekstmeldinger hver dag.

- Aksepter vanene
Forskerne bak undersøkelsen konkluderte i 2005 med at bruken ikke kunne voksne ytterligere, og ble naturlig nok sjokkerte av funnene. Funnene underbygger bekymringer til foreldre som mener barna blir innestengt i mediavanene. New York Times skriver at økende mediebruk ofte er assosiert med negative ting, som problemer med oppførsel og lavere karakterer.

DATAFEST: I Norge samles over 5 000 datafrelste seg hvert år for å spille dataspill. Arrangementet er et av verdens største. Det største skal angivelig skje årlig i Sverige, på "Dreamhack".
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
DATAFEST: I Norge samles over 5 000 datafrelste seg hvert år for å spille dataspill. Arrangementet er et av verdens største. Det største skal angivelig skje årlig i Sverige, på "Dreamhack". Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer

- Dette er sjokkerende. I rapporten fra 2005 skrev jeg at vi hadde nådd et tak på mediabruken, siden det ikke er nok timer i en dag til å øke tiden barn bruker på media. Men nå har det økt en time, sier Donald F. Roberts, som er professor ved Stanford, og en av forfatterne av studien.

Mediebruken har økt betydelig mer de siste fire åra, enn fra 1999 til 1994. Årsaken til dette er trolig at utviklingen de siste åra har vært fokusert på den mobile teknologien (iPod, Mp3-spillere ol.).

- Trening uavhengig media
I motsetning til populærvitenskap, viser undersøkelsen at de som bruker mest tid på media, bruker like mye tid på trening som mindre aktive brukere.

Undersøkelsen kan ikke si noe om mediabruken skaper problemer, eller om barn som allerede har problemer stenger seg inne med all teknologien.

DATASPILL: Mange unge bruker mye tid på dataspill. Foto: Anwar Amro/AFP/Scanpix
DATASPILL: Mange unge bruker mye tid på dataspill. Foto: Anwar Amro/AFP/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer