Er besatt av døden

I 12- 13-årsalderen begynte den drapstiltalte ballettdanseren å skrive grufulle lapper om drap og selvmord. Forferdelige lapper som gjorde ham vettskremt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tiltalte 21-åringen hevder at han skrev grufulle og detaljerte lapper om drap og selvmord om natta, uten å vite det selv. Når han sto opp om morgenen, lå lappene klare på skrivebordet med pennen ved siden av.

- Det startet i 12- 13-årsalderen, og går i perioder. Noen ganger skjer det to- tre ganger i uka, men det er også perioder der det går flere måneder imellom, forklarte han retten i går.

- De omhandler stort sett liv og død. Tanker om å ta livet av andre, eller å ta livet av meg selv. Det er forferdelige ting. Jeg blir vettskremt selv når jeg leser dem, sa han.

Ballettdanseren forklarte at han fortsatt i dag - i fengselet - kan stå opp om morgenen og oppdage at han har skrevet detaljerte notater om drap. Mens noen lapper inneholder konkrete planer der tid og sted er angitt, er andre mer diffuse.

- Men det er aldri snakk om noen spesielle personer som skal drepes, understreket han.

Ba om råd

I retten forklarte 21-åringen at han alltid har vært oppslukt av temaet liv og død. Tanker om drap og selvmord har vært en fascinasjon siden tenåra. Han var aktiv på Internett, der han surfet og skrev innlegg på nettsteder om drap og seriemordere.

Blant annet spurte han om råd om effektive og smertefrie metoder til å ta sitt eget liv.

Interessen førte ham til den beryktede britiske seriemorderen Dennis Nilsen - en mann som delte flere av 21-åringens interesser.

- Han er interessert i klassisk musikk, film og dans. I slutten av 2001 skrev jeg et lite brev til ham, og fikk svar. Vi skrev 7- 8 brev til hverandre, og diskuterte egentlig alt mulig. Helst kultur. Det er blitt et vennskap, forklarer mannen.

Orderud-saken

24. mars 2002, samme dag som drapet, sendte 21-åringen brev til sin venn. I brevet forteller han om lagmannsrettens dom i Orderud-saken, diskuterer musikk og film, samt slaget ved Stamford Bridge.

Han spør samtidig hva som vil skje hvis ballettkarrieren går fløyten. «Vil den mørke siden ta helt overhånd?» spør han. «Jeg har aldri hatt en nær venn, og regner derfor deg som min beste venn. Du er den eneste som jeg har å betro meg til», skriver han videre.

I retten i går kunne han fortelle at han fortsatt korresponderer med Dennis Nilsen.

Isolert liv

Allerede som femåring begynte han med ballett. Dansen utviklet seg til å bli en stor lidenskap. Oppmuntret av en kunstnerisk mor, fikk han også smaken på klassisk musikk.

Han betegnet sitt liv som isolert, og seg selv som lite sosial. Savnet av nære venner vokste gradvis. Samtidig var konkurransen innen ballettyrket ekstrem.

Han gikk på Den Kungliga Svenska Ballettskolan i Stockholm. Han har også jobbet ved Nasjonalballetten ved Den Norske Opera.

BESATT: - Jeg har alltid vært oppslukt av temaet liv og død, forklarte den drapstiltalte 21-åringen i Oslo tingrett i går. Dette er den britiske seriemorderen Dennis Andrew Nielsen som han brevvekslet med.