-  Er blitt et pengeparti

- Høyre har for sterkt fokus på penger og markedskrefter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vakte oppsikt da den tidligere Høyre-toppen Erlend Rian i juni meldte seg ut av partiet han hadde tjent i 40 år. Men han er ikke alene. I forrige uke ble det kjent at mannen som ledet Høyres valgkampanje i Bodø for to år siden, Benn Eidissen, melder seg ut etter 30 års medlemskap.

-  Jeg opplever Høyre-leder Erna Solberg som arrogant. Partiledelsen er lite lydhør for resten av partiorganisasjonen, i hvert fall den her i nord. Det sier jeg på vegne av mange, sier Eidissen til Dagbladet.

Pengefokus

Også andre lokale Høyre-ledere i nord har fått nok av sitt gamle parti.

Som Dagbladet skrev i går, kan Høyre komme til å gjøre sitt dårligste valg i Nord-Norge siden krigen. Ifølge en måling gjort for avisa Tromsø har Høyre 10,5 prosent i Troms. En måling i forrige uke viste at Høyre i øyeblikket ligger på 11,4 prosent i de tre nordligste fylkene.

Rian vil ikke delta i debatten om Høyres problemer, men gjentar kort sin begrunnelse for at han har forlatt partiet.

-  Jeg kjente meg ikke igjen i det partiet jeg har tilhørt. Først og fremst var verdiene blitt forskjellige. Det var blitt et veldig sterkt fokus på penger og markedskrefter, sier Rian.

-  Betyr det et kaldere parti?

MELDER SEG UT: -  Da jeg var valgkampleder i Bodø i 2003, var det sentrale slagordet «mer for pengene». Jeg likte det ikke, sier Benn Eidissen til Dagbladet. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys
MELDER SEG UT: - Da jeg var valgkampleder i Bodø i 2003, var det sentrale slagordet «mer for pengene». Jeg likte det ikke, sier Benn Eidissen til Dagbladet. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys Vis mer

-  Det ligger vel i det jeg sier, ja, svarer Rian.

Vil stemme Ap i år

Benn Eidissen, som var den første lederen av Private Barnehagers Landsforbund og nå driver Tromsø Barnehagedrift med 17 barnehager i Nord-Norge, sier Høyre ikke lenger er det folkepartiet det var da han meldte seg inn.

-  Da jeg var valgkampleder i Bodø i 2003, var det sentrale slagordet «mer for pengene». Jeg opplevde at det ble for ensidig fokus på pengene, og likte det ikke. Målet må være gode tjenester og fornøyde ansatte og brukere, sier Eidissen til Dagbladet.

Eidissen er også skuffet over Høyre og regjeringens barnehagepolitikk, men han er først og fremst misfornøyd med regjeringens håndtering av EUs pålegg om fjerning av differensiert arbeidsgiveravgift.

-  Høyre og regjeringen er ikke nok opptatt av det som skjer i Nord-Norge. I dag er det bare østlendinger i rådgiverkorpset i det sentrale partiapparatet, sier Eidissen. Han vil i år stemme Ap.

Ofret Nord-Norge

Også ansvarlig redaktør Yngve Nilssen i avisa Tromsø mener dette er en sak hele landsdelen er forbannet over. Det vekker oppsikt i nord at redaktøren med bakgrunn i Høyre på lederplass i går skrev at regjeringen ikke har ført noen god politikk for Nord-Norge.

For et par uker siden meldte Helgelands-avisene at mangeårig leder av Rana Høyre, Gustav Nyborg, hadde meldt seg ut.

-  Det er en drastisk beslutning, ja, men den er tatt etter lang tids overveielse. Jeg mener Høyre har drevet for ensidig hardkjør på konkurranseutsetting. Eldreomsorgen har humane sider som ikke kan måles i penger. Jeg er heller ikke fornøyd med Høyres innsats for industrien i Nordland, sier Nyborg. Han sier han savner Erling Norvik-epoken i Høyre.

-  På 80-tallet hadde Høyre 20 prosent i røde Rana, nå ligger vi på 7- 8 prosent. Det bør være en tankevekker. Norvik snakket med folk. I dag er det for mange broilere i politikken som snakker til folk. Det gjelder alle partiene, ikke bare Høyre, men også Høyre, sier Nyborg.

UTMELDT: Erlend Rian.
UTMELDT: Yngve Nilssen.