Er Bowe Bergdahl (27) virkelighetens Nicholas Brody?

Forsvant i Afghanistan for nøyaktig fire år siden. Nå kjemper familien om å få ham hjem - og mot påstander om at han har sluttet seg til Taliban.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bowe Bergdahl (27) forsvant for nøyaktig fire år siden i dag, 30. juni 2009, i Paktika-provinsen sørøst i Afghanistan nær grensen til Pakistan.

Hard kamp for familien Etter at Taliban sendte ut en video med en tydelig medtatt Bergdahl 18. juli samme år, ble det konkludert med at han var fanget av Taliban. Han har siden dukket opp i fire andre videoer.

Familien og de nærmeste vennene i hjembyen Hailey i Idaho har hele tiden kjempet en innbitt kamp for å få Bergdahl hjem igjen.

Faren Bob Bergdahl har latt skjegget gro, stilt klokkene sine etter afghansk tid og har til og med lært seg pashto i sin desperasjon. Håpet deres ble på nytt tent da ble overrakt et brev gjennom Røde Kors, skriver lokalavisa Idaho Statesman.

Samtidig sa Taliban-talsmannen Shaheen Suhail i et intervju med nyhetsbyrået AP  for en uke siden at de er forberedt på å bytte Bergdahl mot fem høytstående medlemmer av Taliban som nå er fengslet på Guantanamo Bay.

- Sluttet seg til Taliban Men kampen mot ryktene og påstandene om at han skal være en forræder har vært ille.

De startet trolig for fullt i 2010 da det kom meldinger fra både Taliban og etterretningsfolk i Afghanistan at han hadde sluttet seg Taliban og trente deres krigere i bombelaging og bakholdsangrep.

HARD KAMP: Bowes foreldre, Jani og Bob Bergdahl, har siden han forsvant i 2009 kjempet hardt for å få sønnen hjem - men også mot påstandene om at han skal være en forræder. Foto: Reuters/Brian Losness/NTB Scanpix
HARD KAMP: Bowes foreldre, Jani og Bob Bergdahl, har siden han forsvant i 2009 kjempet hardt for å få sønnen hjem - men også mot påstandene om at han skal være en forræder. Foto: Reuters/Brian Losness/NTB Scanpix Vis mer

Ifølge en nyhetssak fra FOX News fra 2010, blir en Taliban-topp i Paktika-provinsen sitert på at Bergdahl hadde konvertert til islam og blant annet viste hvordan en Nokia-telefon kunne brukes som fjernkontroll til å detonere en veimbombe. I saken står det også at afghansk etterretning tror Bergdahl samarbeider med Taliban i Pakistan.

- Skammer meg over å være amerikaner Det ble ikke mindre rykter om Bergdahl som forræder da magasinet Rolling Stone i en lengre featureartikkel 2012 gjenga den siste eposten han sendte sine foreldre. Der skriver han at «fremtiden er for god til å sløses bort på løgn». Han skriver videre at ikke lengre vil «hjelpe idioter og deres dårlige ideer. Jeg har sett ideene og skammer meg over å være amerikaner.»

Han kaller bataljonssjefen sin en «innbilsk gammel tosk», og sa at den amerikanske hæren var sammensatt av «løgnere, idioter og mobbere».

Han avslutter e-posten med det som magasinet Rolling Stone i en annen kontekst mener kunne blitt tolket som avslutningen på et selvmordsbrev: «Jeg beklager for alt».

- Vandret avgårde Ifølge magasinet skal Bergdahl i morgentimene dagen han forsvant ha spurt et befal om det ville være problematisk å forlate basen med våpen og nattoptikk. Da han fikk vite at det var problematisk, skal han ha tatt med seg vann, en kniv, et digitalt kamera og en dagbok.

Så skal han ha vandret avgårde.

Nå er det fire år siden han forsvant. Tidligere denne måneden var det en stor markering i landsbyen Hailey. Ifølge BBC startet faren markeringen med å komme med en beskjed på pashtun:

BRIKKE I ET POLITISK SPILL: Taliban skal være forberedt på å bytte Bowe Bergdahl mot fem høytstående medlemmer av Taliban, som nå er fengslet på Guantanamo Bay. Foto: NTB Scanpix
BRIKKE I ET POLITISK SPILL: Taliban skal være forberedt på å bytte Bowe Bergdahl mot fem høytstående medlemmer av Taliban, som nå er fengslet på Guantanamo Bay. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Har dere informasjon? Vær så snill og fortell meg!

- Du er ikke glemt Og på engelsk appelerte han direkte til sønnen:

- Jeg vil ikke forlate deg på slagmarken. Landet ditt vil ikke forlate deg på slagmarken. Du er ikke glemt. Mødre over hele verden lider på grunn av denne  krigen og jeg vil aldri glemme det.

Ifølge BBC er Bergdahl en sentral brikke i komplekse forhandlinger mellom USA og Taliban.

Virkelighetens Nicholas Brody? Historien minner mest om dramaet som utspiller seg rundt hovedkarakteren Nicholas Brody i den amerikanske serien «Homeland». I serien er CIA-offiser Carrie Mathison overbevist om at Brody har sluttet seg til al Qaida, mens han blir hyllet som krigshelt av andre.

VIRKELIGHETENS «HOMELAND»? Historien om Bowe Bergdahl minner om dramaserien «Homeland».
VIRKELIGHETENS «HOMELAND»? Historien om Bowe Bergdahl minner om dramaserien «Homeland». Vis mer
BORTE I FIRE ÅR: Bowe Bergdahl forsvant for nøyaktig fire år siden i dag. Foto: AP Photo/U.S. Army/NTB Scanpix
BORTE I FIRE ÅR: Bowe Bergdahl forsvant for nøyaktig fire år siden i dag. Foto: AP Photo/U.S. Army/NTB Scanpix Vis mer