Er Breivik psykotiker i kamuflasjedrakt?

Eller en einstøing av en narsissist med intenst behov for å bli fryktet?

I KAMUFLASJEDRAKT? Anders Behring Breivik retter på silpset mens han lytter til rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I KAMUFLASJEDRAKT? Anders Behring Breivik retter på silpset mens han lytter til rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lider Breivik av psykose, eller er han en tilregnelig terrorist? Er han en psykotisk terrorist? Narsistisk terrorist?

I fire dager har psykiaterne Husby og Sørheim, Tørrissen og Aspaas lagt fram  sine funn og vurderinger. De har snakket med samme mann. Men de beskriver to forskjellige mennesker.

Husby og Sørheim var sikre i sin sak: Breivik er paranoid schizofren og derav juridisk sett utilregnelig. Han er kallet, og mener en ikke-eksisterende organisasjon har gitt ham en rett til å bestemme hvem som skal leve og hvem som skal dø. Det er hans grunnleggende vrangforestilling.

Denne versjonen av Breivik er besatt av drapstanker. Hans ideologi er noe han har tråklet sammen av meninger og erfaringer han hadde mens han ennå var frisk, men som for den psykotiske Breivik bare fungerer som et rammeverk som gir ham rett til å drepe. Hans ideologiske lappeteppe er ikke målet. Det skjuler bare Breiviks mål. Drapene er målet. Høyreekstremisme er unnskyldningen.

Aspaas og Tørrissen ser en Breivik som hverken er psykotisk eller utilregnelig.  Deres Breivik har personlighetsforstyrrelse. Han er først og fremst en grandios narsissist. Han overdriver sine prestasjoner og evner, han påberoper seg suksesser ingen andre ser. I tillegg har han også dyssosial personlighetsforstyrrelse. Han mener seg berettiget til å bryte lover, han evner ikke å fatte eller bekymre seg for den smerte han påfører andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer