Er de gale?

Er de gale - eller bare dumme?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTBALLAGENT Rune Hauge fikk hundre millioner blanke kroner for å mekle en avtale mellom Norges Fotballforbund og TV 2. Fotballens tillitsmenn smiler litt brydd av beløpet, men sier det er OK. Vi andre spør: Har de mistet all kontakt med landet de bor i?

INNTIL for to dager siden trodde jeg eiendomsmeklerne var landets mest grådige og upålitelige yrkesgruppe. Det er jo bare de som frekt selger et rivningsobjekt under klisjeen «et hus med sjel». Likevel forlanger de ikke mer enn 2- 3 prosent av salgssummen for noen timers arbeid. De mer stillferdige - og avgjort mer profesjonelle - skipsmeklerne har i årevis hatt en fast kommisjon på 1,25 prosent. Selv aksjemeklerne må finansiere BMW-en og de litt for prangende husene og hyttene med en kurtasje som beveger seg helt ned mot 0,1 prosent.

LIKEVEL framstår de som søyler av moderasjon og anstendighet i forhold til fotballens hovedagent i Norge. Han fikk - uten å be om det - 10 prosent av milliardavtalen han meklet for Fotballforbundet. Det viser i alle fall én ting: Det som kalles profesjonell fotball administreres av landets største amatører. De er også uten politisk gangsyn. I år fordeler Kulturdepartementet 1,2 milliarder av tippemidlene til idrettsformål. I tillegg kommer store tilskudd fra fylker og kommuner. Tror noen det kan fortsette hvis idrettens mest kommersielle forbund lar folk som Rune Hauge bade i penger?

DE TILLITSVALGTE i norsk fotball har en interessant reaksjon når de blir konfrontert med Hauges provisjon. Lederen i Norsk Toppfotball, Olav Boksasp, sier til VG at den jobben Hauge har gjort har «kostet ham skjorta». Det klesplagget vil mange like å se. Boksasp legger til: «Du skulle sett den staben han (Hauge) hadde i sving som sikkert fakturerte nok av timer.» Jeg kjenner ikke toppfotballens leder og kan ikke vurdere hans holdning til arbeid. Men for 100 mill. tror jeg en vesentlig del av befolkningen i f.eks. Bangladesh ville jobbet ganske lenge. Helt uten skjorte.

DIREKTØREN i Rosenborg, Nils Skutle, var rasende da Rune Hauge i forrige forhandlingsrunde kammet inn 20 mill. Den gang sa han: «Det må aldri skje igjen.» Nå er Skutle mer avslappet enn et dovendyr. Han viser til avtalens bonusbestemmelser og sier om Hauge: «Lucky him.» Hauge flirer frekt tilbake: «Jeg går i balanse.» Klarere kan ikke den såkalte tidsånden oppsummeres. I dette landet er vi i ferd med å erstatte relasjoner med transaksjoner.

MANDAG STO jeg i en litt bortgjemt kiosk på Nadderud og solgte is, brus, sjokolade og pølser mens Stabæk banket Skeid 4- 0. Det kalles kioskvakt. En nokså gjerrig prosent av omsetningen går til aktiviteten i aldersbestemte lag. I kiosken fikk vi inn 4070 kroner brutto. Tror noen at vi gidder å fortsette med dette hvis blodsugere som Rune Hauge får velte seg i raske millioner?