SNAKKER: Shahram Amiri befinner seg i USA, der han enten er frivillig eller kidnappet av CIA. Foto: Youtube
SNAKKER: Shahram Amiri befinner seg i USA, der han enten er frivillig eller kidnappet av CIA. Foto: YoutubeVis mer

Er denne atomfysikeren kidnappet av USA?

Iran og USA i propagandakrig om atomfysiker. Samtidig venter nye sanksjoner mot Iran på grunn av landets atomprogram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Shahram Amiri, en iransk atomfysiker, var på pilgrimsreise i Saudi Arabia i fjor vår da han plutselig ble borte.

Iran har hele tiden hevdet at Amiri er kidnappet av USA og bortført. Amiri ble borte i Saudi Arabia, som er en nær alliert av USA.

- Avslørte atomanlegg Amerikanerne har på sin side aldri gitt noen offisiell uttalelse angående atomfysikeren, men flere medier har hevdet at Amiri hoppet av frivillig.

Amerikanske ABC hadde i vår en reportasje der de hevder Amiri har hjulpet amerikanerne med en rekke avsløringer om Irans atomprogram.

Få måneder etter Amiris forsvinning ble det avslørt nye iranske atomanlegg nær byen Qom, noe som ble direkte knyttet til opplysninger atomfysikeren skulle ha gitt.

Det er antatt at Amiri ble en del av CIAs «Brain Drain»-program som startet i 2005, der USA forsøker å få iranske atomteknikere og -fysikere til å hoppe av.

- Kidnappet av USA De siste dagene har saken tatt en ny vending. I går publiserte statlig iransk fjernsyn en video, der Amiri forteller at han er kidnappet.

Sittende i et nakent rom, med hodetelefoner og snakkende inn i et webkamera, forteller Amiri at han ble bortført av CIA. For sikkerhets skyld er det plassert et bilde av Amiri oppe i høyre hjørne av skjermen (se klippet nederst i saken).

- Jeg var i Medina da saudiske agenter dopet meg ned. Da jeg våknet opp, befant jeg meg på et fly til USA. Der har jeg blitt torturert og presset av amerikansk etteretning.

- SISTE SJANSE: Irans president Mahmoud Ahmadinejad har sammen med Tyrkia og Brasil kommet med et forslag om kontroll av landets atomprogram. Dette er siste sjanse, sier presidenten i en kommentar i dag. Foto: EPA
- SISTE SJANSE: Irans president Mahmoud Ahmadinejad har sammen med Tyrkia og Brasil kommet med et forslag om kontroll av landets atomprogram. Dette er siste sjanse, sier presidenten i en kommentar i dag. Foto: EPA Vis mer

Amiri sier i klippet at datoen er 5. april i år og at han befinner seg i Tuscon, Texas.

- Har det bra i USA I dag ble det imidlertid lagt ut en ny video på Youtube, der Amiri forteller at han er i USA og har det riktig så bra.

- Jeg er fri her og kan forsikre alle om at jeg er trygg, sier han på Farsi i klippet, ifølge BBC.

Amiri sitter pent kledd ved siden av et sjakkbrett med en globus i bakgrunnen.

- Min hensikt med dagens uttalelse er å gjøre en slutt på ryktene som har forfulgt meg det siste året. Jeg er iraner og har aldri gjort noe mot mitt hjemland, sier Amiri i klippet som ligger nederst i denne saken.

- Absurde anklager Talsmann for den iranske utenriksministeren, Ramin Mehmanparast, sier i dag til AP at Iran vil jobbe for å få Amiri utlevert. Samtidig avviser han at Iran er villig til å tilbakelevere tre amerikanere som sitter i iransk fangenskap, som en del av en utvekslingsavtale.

- Iran vil bruke rettslige kanaler for å få tilbake Amiri, og det er uaktuelt å frigi amerikanere i noen utveksling, sier Mehmanparast.

Amerikanske myndigheter har gitt følgende kommentar til de iranske anklagene i dag:

- Det er absurd å anklage USA for å torturere mennesker til å komme med falske anklager eller å hoppe av - eller noen ting annet. Det er ikke slik vi jobber, slike anklager gir ingen mening, det er rett og slett ikke sånn.

Nye sanksjoner USAs forsvarsminister Robert Gates var i dag i London for møter med sin britiske kollega Liam Fox. Ifølge NTB tror Gates at internasjonalt samarbeid kan hindre at Iran utvikler atomvåpen.

Amerikanerne jobber med å få til en ny resolusjon i FNs Sikkerhetsråd.

NYE SANKSJONER: USAs forsvarsminister Robert Gates (venstre) og hans britiske kollega Liam Fox møttes i dag i London. Gates er sikker på at de nye sanksjonene mot Iran går gjennom FNs Sikkerhetsråd denne uka. Foto: Reuters
NYE SANKSJONER: USAs forsvarsminister Robert Gates (venstre) og hans britiske kollega Liam Fox møttes i dag i London. Gates er sikker på at de nye sanksjonene mot Iran går gjennom FNs Sikkerhetsråd denne uka. Foto: Reuters Vis mer

- Jeg har håp om at en resolusjon med nye sanksjoner blir vedtatt veldig snart, sier Gates ifølge NTB.

Iran hevder på sin side at landets atomprogram utelukkende er til for å utvikle atomkraft til fredelige formål. Samtidig advarer de mot en ny runde med sanksjoner - den fjerde i rekken.

- Siste sjanse Iran har fortsatt håp om at deres forslag fra i vår om en utveksling av lavere anriket uran mot høyanriket uran, skal gå igjennom. Avtalen er mellom Brasil, Tyrkia og Iran, der Iran sender lavanriket Uran til Tyrkia og får høyanriket tilbake.

- Jeg håper USA og deres allierte griper muligheten vi ga dem med vårt forslag. Denne sjansen får de ikke igjen, sier Irans president Mahmoud Ahmadinejad til BBC.

Forslaget til nye sanksjoner inneholder tre punkter:

• Forhindre Iran i å handle flere typer tunge våpen, inkludert angrepshelikoptre og missiler.

• Oppfordre alle stater å inspisere last til Iran, som kan inneholde ulovlig materiale. Dette inkluderer havner og flyplasser.

• Oppfordre alle land å boikotte finansielle transaksjoner og hindre iranske banker tilgang til kapital, hvis det er mistanke om at pengene skal brukes til Irans atomprogram.