Er denne dama (36) en trussel for Norge?

HV-sjef mistet sikkerhetsklarering etter bryllup.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Året er 2008 og det nærmer seg 20 års jubileum for slutten på Berlinmuren (1989), Sovjetunionen (1991) ogt Warzawapakten (1991).

En kort mannsalder (30 år) etter at den kalde krigen ble avløst av fønvind, kan det se ut som om Forsvarets sikkerhetstjeneste har kommet til at denne kvinnen - bioingeniør og operasjonssykepleier  Aksana Pavlovna (36) fra Murmansk i Russland - er en sikkerhetsrisiko for kongeriket Norges forsvar mot ytre fiender.

Noen annen tolkning kan ikke områdesjef i Heimevernet, vernepliktig kaptein Per Arild Lyng (50), komme opp med etter et møte med Forsvarets sikkerhetstjeneste og deretter radering av sin sikkerhetsklarering.

Nærmere tre år etter at han giftet seg med sin russiske kjærlighet - og varslet Forsvaret om det i forkant - har Lyng nå fått sikkerhetsklaring null.

Det betyr at Lyng har like stor tillit som en Taliban-soldat i sin rollen som områdesjef i Malvik i Sør-Trøndelag.

Han har fått sparken etter 30 år i HV og to år i Forsvaret, blant annet i fredstjeneste i  Libanon.

Anker til Stortinget

- Dette er helt meningsløst. Jeg har funnet kjærligheten og hadde trodd at samfunnet hadde konmet lenger i 2008, sier Lyng til Malvik-Bladet.

 FROM RUSSIA WITH LOVE:  Tre år etter at områdesjef i Malvik HV, vernepliktig kaptein Per Arild Lyng (50) giftet seg med Aksana Pavlovna fra Murmansk, har Forsvarets sikkerhetstjeneste satt hans sikkerhetsklarering til null. Lavere tillitt får du ikke i Forsvaret. Foto: RICHARD BAKKEN, MALVIK-BLADET.
FROM RUSSIA WITH LOVE: Tre år etter at områdesjef i Malvik HV, vernepliktig kaptein Per Arild Lyng (50) giftet seg med Aksana Pavlovna fra Murmansk, har Forsvarets sikkerhetstjeneste satt hans sikkerhetsklarering til null. Lavere tillitt får du ikke i Forsvaret. Foto: RICHARD BAKKEN, MALVIK-BLADET. Vis mer

Han anker oppsigelse fra Heimevernet og tap av 90 000 kroner i årslønn som HV-sjef og instruktør - om nødvendig helt til Stortinget.

I fjor høst ble Lyng innkalt til en sikkerhetssamtale.

- Her ble jeg spurt om det meste, og alt ble tatt opp på video. Jeg hadde ingenting å skjule, og alt var greit for min del, sier han.

Hans kone har oppgardert sin sykepleierutdannelse siden hun flyttet til Hundhammeren i

Malvik kommune, og i løpet av våren blir hun godkjent sykepleier i Norge.

Svoger i russisk forsvar

Dagbladet.no kjenner til at Lyng har informert Forsvaret om at hans kones bror arbeider i det russiske forsvaret. Ellers skal det ikke være noen i konas familie som har tilknytning til forsvaret.

Lyng har også oppgitt at han aldri har hatt noen samtaler med sin svoger om det norske Heimevernet eller det russiske forsvaret.

Er denne dama (36) en trussel for Norge?

- Ingen kommentar

Kommandør Lyder Karlsen i HV 12 ønsker ikke å kommentere saken.

- Dette er en reklareringssak, og jeg ønsker ikke å kommentere personellsaker i media, er kommandørens kommentar på lokalavisas henvendelse.