Er denne kvinnen en intimitetstyrann?

SV-politiker Inga Marte Thorkildsen får hard medfart i en artikkel i Samtiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge student og frilansskribent Aslak Nore (24) er SVs justispolitiker Inga Marte Thorkildsen den fremste eksponenten for den nye intimiseringen og forflatningen av politikken.

- Hun bruker følelsesladde argumenter i politisk debatt. Når det umuliggjør prinsipiell debatt, blir det farlig. Jeg har aldri sett at Thorkildsen i noen debatt har satt saker inn i en større, prinsipiell sammenheng. «Veldig mye sterke følelser,» det er hennes bidrag, sier Nore til Dagbladet.

HAN VISER SOM eksempel til en debatt om radiomerking av voldelige menn, der følelsene overskygger de prinsipielle og rettssikkerhetsmessige motforestillingene.

Heller ikke SV-leder Kristin Halvorsen går fri for kritikk. Ifølge Nore går Thorkildsen på mange måter inn i en SV-tradisjon hvor private erfaringer og følelser brukes bevisst for å oppnå politiske mål.

Thorkildsen tar naturligvis avstand fra kritikken, men mener samtidig at Nore reiser viktige spørsmål om den politiske debattens vilkår.

I sommer var Inga Marte Thorkildsen sammen med stortingskollega Ine Marie Eriksen (H) i verbalt klammeri med Carl I. Hagen, Jørgen Kosmo og andre politikergubber. Jentene mente gubbene brukte hersketeknikker mot de unge politikerne.

NÅ FÅR DE unge politikerkvinnene ei skikkelig bøtte tilbake, men nå fra en ung, politisk engasjert mann på 24 år. Ifølge Nore representerer de «olajakkeligaen», som ifølge Nore ikke er annet enn ungdommelig populisme forkledd som systemkritikk.

«Det er en form for banal populisme som spiller på konvensjonell politikerforakt, beregnet på å vinne ungdommens gunst. Men egentlig er ikke Olajakkeligaens rockepolitikk noe annet enn intimitetstyranniets ungdommelige logikk,» skriver den unge refseren i Samtiden.

- Men er det ikke bra at politikere viser seg som mennesker med følelser og engasjement for menneskeskjebner?

- Det er ikke noe galt å ha følelser. Men når følelsene blir argumenter, blir det en autoritær argumentasjon som umuliggjør en prinsipiell diskusjon. Politikere bør kunne ta politisk standpunkt utover rystende enkeltskjebner. Jeg tror folk er lei personfokusering og intimisering, sier Nore.

INGA MARTE Thorkildsen mener kritikken er urettferdig:

- Jeg har brukt masse tid på å sette meg inn i situasjonen til både voldsofre og voldsutøvere, og jeg er selvsagt opptatt av rettssikkerhet. Men det er ikke lett å få til en politisk debatt i offentligheten uten at det ender i sosialpornografi. Der har Nore et poeng. Men for øvrig tar jeg sterk avstand fra hans syn på politikk, at politikk bare skal være generell og handle om statistikk. Vi skal være opptatt av enkeltmennesker. Jeg synes Nore står for et elitistisk og litt gammeldags syn på politikk. Han er ikke noen god representant for ungdommen.

I en annen artikkel i Samtiden går Erling Dokk Holm til angrep på statsminister Kjell Magne Bondeviks bruk av privatlivet som politisk instrument. Dokk Holm mener Bondevik gjennom intimiseringen av politikken bidrar til å sette hele politikerrollen på spill.

GAMMELDAGS: - Aslak Nore står for et gammeldags og elitistisk syn på politikk, mener Inga Marte Thorkildsen.