- Er denne lovlig å ta med på køben-flyet?

Erlend tok med en liten kniv. Se lista over «greit og ugreit».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På søndagens 15:30-fly til København la Erlend Brun (26) og Kjetil Monsen Gaarder (26) håndbagasjen på rullebåndet i sikkerhetskontrollen og passerte gjennom uten verken pip eller mistenkelige blikk.

- Skarp

- Og framme ved gaten ga Kjetil meg vinopptrekkeren han lånte i går. Da stusset jeg litt. De sa jo ingenting i kontrollen, sier Erlend Brun på telefon fra København etter en vellykket landing på Kastrup.

De jobber begge på restaurant i Oslo. På opptrekkeren er en skarp kniv som Erlend har kuttet seg på flere ganger selv.

- Den er jo skarp, jeg kunne skadet noen med den om jeg ville det. Er dette lov, da? sier han til Dagbladet.no.

- Lovlig

Men de to kan ta det med ro. Ifølge informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn ble regelverket som omfatter denne typen kniver, på under seks centimeter, endret allerede sommeren 2006.

- Det er ikke rart de ikke ble stoppet, det er bladlengden som avgjør, sier han til Dagbladet.no. 

ER DENNE LOV? Det lurte to passasjerer på. Under kan du se hva som er lov å ha med om bord på fly. Og ja, vinopptrekkere står på lista. MMS LESERBILDE: Kjetil Monsen Gaarder
ER DENNE LOV? Det lurte to passasjerer på. Under kan du se hva som er lov å ha med om bord på fly. Og ja, vinopptrekkere står på lista. MMS LESERBILDE: Kjetil Monsen Gaarder Vis mer

Og så lenge den ikke overstiger de magiske seks centimeterne er alt i orden.

Springkniver eller lommekniver med låsbart blad, uansett lengde på bladet, er ikke lov å ha med om bord, men kniver uten låsbart blad kan tas med om de holder seg under grensen, kan man lese på Luftfartstilsynets hjemmesider.

Det samme gjelder for sakser.

- Etter 11. september tok vi jo alt, men så har man endret regelverket. Vi følger EU-lovgivningen på dette området, sier Kobro.

Om bord på norwegianflyet bestemte de seg for å ta et bilde, men når de hører at det var lovlig er de overrasket.

- De tar jo så mye annet, sier Kjetil.