Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er denne mannen drapsmann?

Bør denne mannen dømmes for uaktsomt drap? - Magefølelsen sier nei, vedgår statsadvokat Geir Fornebo. Han er mannen som tiltalte Steigen-bonden Rune Kristoffersen for uaktsomt drap og som anket frifinnelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trolig vil saken ende opp i Høyesterett. Og det fordi rettsvesenet trenger å vite hva et uaktsomt drap egentlig er.
På den ene side: En familietragedie ved en bondegård i Steigen i Nordland. På den annen: Et rettsvesen som vil få avklart forskjellen på tragiske uhell med dødelig utgang og uaktsomme drap.

Riksadvokaten anket for to uker siden frifinnelsen av Kristoffersen. Uansett utfall i lagmannsretten, vil saken trolig ende i Høyesterett.

Kristoffersen og familien synes å bli ofret på politikkens og jussens alter.

- Denne saken kan fort få prinsipiell og avgjørende betydning. Den vil handle om hvor vi skal trekke grensene for hva som er uaktsomt drap, sier Fornebo til Dagbladet.

Statsadvokaten, selv bosatt nær Salten i Nordland, er blitt nedringt av folk som har latt seg provosere av tiltalen. Prest og ordfører har høylytt uttrykt sin misnøye i media.

Statsadvokaten er framstilt som kynikeren selv.

Vondt

- Jeg skjønner at jeg har opinionen imot meg. Vi er alle trafikanter, og vet hvor fort vi kan ende opp i et uhell - som rettslig sett er et uaktsomt drap. For det andre reagerer folk på at det kan være straffbart å være skjødesløs. Det være seg jakt- eller brannulykker: Er du tankeløs, er du plutselig drapsmann.

Fornebo sier han kan oppleve det som vondt å være påtalemyndighet i slike saker.

- Har du tenkt på at denne saken kan knekke familien på Steigen?

- Ja, jeg har reflektert over det. Jeg har sett hvor belastende saken er for familien. Det er klart jeg tenker over det.

- Men du må være en slags jussens jernmann?

- Nei, men skal man bare ta menneskelige hensyn, trenger vi ikke lenger lover.
Geir Fornebo klarte ikke å overbevise herredsretten. Det blir trolig han som skal forsøke på ny med lagmannsretten. Han står på at Rune Kristoffersen etter loven er for uaktsom drapsmann å regne. Men han vakler tydelig hver gang det menneskelige aspektet bringes på bane.

- Det kan virke som magefølelsen din sier nei til at han bør dømmes, mens jussen sier ja?

- Ja, det er helt riktig forstått.

Støtter tiltalen

Riksadvokat Tor-Aksel Busch vil av prinsipielle grunner ikke uttale seg før en rettskraftig dom er falt i lagmannsretten.

Jusprofessor Johs. Andenæs er ganske sikker på hvorfor Busch anket frifinnelsen av bonden:

Fordi Riksadvokaten vil ha klart trukket opp prinsippene for hva som er uaktsomt drap.
- Jeg skjønner at påtalemyndigheten gjerne vil ha en prinsippavgjørelse. At det er synd på de berørte har ikke noe med selve saken å gjøre, sier Andenæs.

«Magefølelsen sier nei, jussen ja.» GEIR FORNEBO

statsadvokat

GRAVSTØTTEN: Et dokument over Rune Kristoffersen og hans families trageide.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!