Er denne mannen en frihetshelt eller en bølle?

Skottenes førsteminister Alex Salmond.

FØRSTEMINISTER: Alex Salmond med kaker med et tydelig budskap («aye», som betyr «ja») på et besøk hos Browning Bakers i Kilmarnock tidligere denne måneden. På bakeribesøket prøvde han også å besvare kritiske spørsmål med godteri.  Foto: EPA / ROBERT PERRY / NTB scanpix
FØRSTEMINISTER: Alex Salmond med kaker med et tydelig budskap («aye», som betyr «ja») på et besøk hos Browning Bakers i Kilmarnock tidligere denne måneden. På bakeribesøket prøvde han også å besvare kritiske spørsmål med godteri. Foto: EPA / ROBERT PERRY / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skulle Skottland ende med å bli uavhengige fra Storbritannia etter valget neste torsdag, er det én mann som skal ha mye av æren eller skylda, alt etter hvordan man ser det: Førsteminister Alex Salmond.

Han har ledet den skotske selvstyreregjeringen siden 2007, og fem dager etter at han partiet hans Scottish National Party (SNP) fikk rent flertall i 2011, annonserte han at det skulle holdes en uavhengighets-folkeavstemning høsten 2014.

Nasjonens talsmann Nå får han mye av æren for at ja-sida, de som vil ha full løsrivelse fra Storbritannia, i helga for første gang passerte motparten på meningsmålingene og nå ligger så godt som likt.

- Han framstår helt åpenbart som nasjonens talsmann, sier Øivind Bratberg, storbritanniaekspert og forsker ved Universitetet i Oslo.

- Til en viss grad har han også hatt en lettere jobb enn London-politikerne som vil beholde unionen. Han har lyktes med å plassere skylda for det som ikke er bra i London, mens han har presentert seg selv som en redningsmann som skal få sving på sakene, bare skottene selv får mer makt, sier Bratberg til Dagbladet.

Ga bort godteri Ikke alle er like begeistret for Salmond. Alan Cochrane, Skottland-redaktør i avisa Telegraph, beskrev før helga hvordan han mener Salmond har forsøkt å latterliggjøre en av avisas unge reportere som har stilt gjentatte spørsmål om ulike potensielle økonomiske problemer ved en unionsoppløsning.

Salmond svarte til slutt med å gi den 27 år gamle reporteren Ben Riley-Smith en boks med det erkebritiske godteriet Liquorice allsorts foran resten av pressekorpset under et bakeribesøk i Kilmarnock. Salmond hadde på forhånd «lovet» å gi reporteren godteriet.

- Nedlatende Riley-Smith ville ikke ta i mot godteriet, og spurte heller om en rapport fra storbanken Goldman Sachs, som uttrykte bekymring for Salmonds plan om å beholde pundet og framtiden fra skotske banker. Salmond svarte at han ikke hadde lest rapporten, men at han vurderte å gjøre det, og at han muligens kunne uttale seg om den senere. Så tilbød han reporteren snopet på nytt.

- Liker du Jelly Babies, sønn? spurte han, hvorpå reporteren svarte:

- Dette er litt vel nedlatende, er det ikke?

- Det er ok, jeg har ikke noe problem med å være nedlatende overfor deg.

Telegraph, som er en sterk tilhenger av unionen, trekker også fram førsteministerens nedlatende svar i et intervju med Faisal Islam, politisk redaktør i Sky News.

- Burde vært rått parti Nå er nok ikke påstander om nedlatenhet overfor journalister det som trekker velgere i den ene eller andre retningen. Salmond har uansett lyktes til nå med en ja-kampanje som har vekket nasjonalfølelsen i whiskyen, golfen og Irn-bruens hjemland. Storbritanniaekspert Bratberg mener Salmonds suksess er fascinerende.

- Det burde vært rått parti i favør de store partiene i London, men han har hatt fascinerende stor suksess. Han har fått det til å handle om nasjonal selvfølelse, mens nei-sida har kjørt en mer fornuftsbasert kampanje, sier Bratberg.