Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er denne mannen en matprofessor?

Dag Viljen Poleszynski diskuterer kosthold i kraft av å være ernæringsprofessor. Men Høgskolen i Harstad vil ta fra ham professortittelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): I debatter om riktig ernæring, der han ivrer for mer fett i kostholdet, blir han ofte presentert som professor. Spørsmålet er om Dag Viljen Poleszynski har formell kompetanse til å bære professorhatten.

Høgskolen i Harstad (HiH) mener nemlig at kostholdsguruen fikk tittelen ved en feil. Skolen har forsøkt å «degradere» ham til 1.-amanuensis, men Poleszynski vil ikke gi fra seg tittelen.

Lovlig ansatt

- Jeg er lovlig ansatt som professor II, og den stillingen ønsker jeg selvsagt å beholde, sier Poleszynski til Dagbladet.

Alle som vil bli professor, skal vurderes av en fagkommisjon. Den skal avgjøre om søkeren har nok utdannelse, forskning og erfaring bak seg til å kunne få den prestisjetunge tittelen. Men ble Poleszynski tilsatt ved HiH uten en slik vurdering.

- Vi gjorde en formell feil, og vurderingen ble foretatt i etterkant. Kommisjonens konklusjon var at søkeren ikke hadde godkjent kompetanse til å bli professor.

Det sier personalsjef Turid Eilertsen ved Høgskolen i Harstad.

Hun understreker at Poleszynski er fullt kvalifisert til å undervise i kost og ernæring ved HiH. Men han har bare kompetanse nok til å være 1.-amanuensis.

Kostholdsopprører

Poleszynski mener at denne saken er et ledd i det etablerte Helse-Norges motarbeidelse av ham.

Han er blant de såkalte kostholdsopprørerne, som har lagt seg ut med det statlige ernæringsrådet.

Han tilhører «steinalderskolen», som mener folk skal spise mye vilt, masse umettet fett og ikke så mye karbohydrater (brød, poteter osv.) som eræringsrådet ønsker.

- Helt feil

- Kommisjonen har vurdert meg på feil grunnlag, sier Poleszynski.

- For det første har den ingen med samme tverrfaglige kompetanse som jeg har, og den har krevd at en professor skal ha utført vitenskapelig arbeid tilsvarende tre doktorgrader. Dette fins det ingen hjemmel for. Jeg har tre hovedfag, har skrevet 60 forskningsarbeider og forelest på universiteter og høyskoler i en rekke land, samt utført en langt mer omfattende doktorgrad enn for eksempel medisinere. Jeg vil ha en ny vurdering av en objektiv kommisjon, sier Poleszynski.

Han mener dette er en prinsippsak. Den ligger til behandling i Utdanningsforbundet.

UENIGE: Dag Viljen Poleszynski ligger i strid med den statlige ernæringseliten. Nå er han også uenig med Høgskolen i Harstad om professortittelen sin.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media