Er det deg, Nessie?

Forskeren Neil Clark mener han har løst mysteriet med sjøormen i Loch Ness.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hun har blitt beskrevet som alt fra en bølge på Storbritannias mest berømte innsjø, til en overvektig ål eller en villfaren stør. Etter år med motstridende beskrivelser og tåkete fotografier, mener en av landets ledende paleontologer at han har løst mysteriet rundt monsteret i Loch Ness.

- Nessie er en elefant mener Neil Clark, som til daglig jobber på Glasgow University\'s Hunterian Museum.

Utlovet dusør

Clark har brukt to år på å undersøke myten om Nessie, og nå mener han sjøormen er et påfunn som sirkusdirektøren Bertram Mills står bak. I 1933, samme året som sjøormen ble sett for første gang i moderne tid, tilbød Mills 20 millioner pund til den som kunne fange henne. Tilbudet ga stor internasjonal oppmerksomhet rundt hans sirkus Olympia.

Til tross for at mytene om sjøormen strekker seg langt tilbake i tid, mener Clark at Nessie er et produkt av det 20. århundre: De fleste observasjonene av henne har vært etter 1933, da hovedveien på vestsiden av innsjøen ble ferdig.

- Det meste kan nok forklares med flytende tømmerstokker eller bølger, samtidig har vi mange uoppklarte historier fra folk som sier de har sett en elefantgrå skapning med lang hals og krum rygg, særlig etter 1993. Min forskning tyder på at dette kan være sirkuselefanter, sier Clark.

Skinnet bedrar

Sirkusfølger som besøkte byen Inverness, stoppet langs Loch Ness for at dyrene skulle få hvile. Da de tillot elefantene å svømme i innsjøen, var det bare elefantenes bakhode og bakende som stakk opp fra vannet. Fra land kunne dette sees som et dyr med lang hals og to pukler, forklarer Clark som ikke synes sirkusdirektørens dusør var særlig overraskende eller generøs:

- Han hadde jo allerede Loch Ness-monstret selv, sier Clark.

Hans funn er publisert i Open University Geological Society journal denne måneden. De svorne Nessie-tilhengerene er imidlertid lite imponert over paleontologen fra Glasgow. Bare i fjor var det fire personer som så den berømte sjøormen, minner de om.

<B>SKINNET BEDRAR:</B> Er dette sjøormen Nessie eller en badende sirkuselefant?