«Er det din madrass?»

Etter å ha sett politiets likhunder snuse seg gjennom fire madrasser, plukket hundeeksperten ut madrassen til Linda Didriksens kjæreste. Men han avviser at dette er et bevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha sett videoklippet der likhundene snuste rundt, tilsynelatende uten å markere, snudde den danske veterinæren Hans Peter Ruwald seg mot dommerne i Salten tingrett:

- Det er slett ikke noe bevis. Men jeg syntes at den ene hunden viste interesse for madrass nummer 4.

Så snudde han seg mot Linda Didriksens drapstiltalte kjæreste:

- Kan jeg spørre tiltalte - er det din madrass, den nummer 4?

Tiltalte svarte ikke. Men etterpå kom det fram at objekt nr. 4 var den madrassen han inntil 1. juni 2000 delte med Linda. En madrass påtalemyndigheten tror han kan ha kvalt kjæresten på, før han skal ha puttet liket i en bag og anbrakt det ved Storvikskaret.

- Utmerket politiarbeid

Men verken Ruwald, den norske politihundeksperten Geir Normann Halvorsen eller likhundføreren John Einar Karlsen fant schäferhunden Aikos interesse for madrass nr. 4 tilstrekkelig da de vitnet i Bodø i går.

Ruwald er en dansk veterinær og ekspert på likhunder. Blant annet vitnet han da Gamal Hosein ble dømt etter positiv markering fra likhunder i fjor. I Bodø i går kommenterte han de samme to hundenes mangel på markering.

Verken madrass-søket eller søket på fire matter fra bagasjerommet til ulike biler (hvorav den ene var tiltaltes) ga nok utslag for de spesialtrente hundenes neser. Og selv om Aiko snuste ekstra på madrass nr fire, anser Ruwald søket som resultatløst.

- Likhundene gjorde negative markeringer. Men det betyr ikke at det ikke kan ha ligget et lik der. Det betyr bare at det ikke finnes nok liklukt, sier han.

Fantastisk luktesans

Før han kom så langt, ga Ruwald en skoletime i hvordan en hundenese kan brukes.

- Det går ikke lang tid fra et menneske dør til kroppen går i selvoppløsning og avsetter «kadaverin». Noen ganger bare 20 minutter, hevdet Ruwald.

- En sulten hund har 2,4 millioner ganger bedre luktesans enn mennesket, sa han.