«Er det dyresex å smøre noe på kjønnet som en hund liker?»

Sveriges jordbruksminister er ikke sikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I Norge har regjeringen lagt ned forbud mot dyresex.

Det skjedde uten nevneverdig høy offentlig debatt. I Sverige foregår debatten på en litt annen måte. 

Sosialdemokraten Monica Green har der kommet et lignende forslag som det norske. Hun lurte derfor på hva jordbruksminister Eskil Erlandsson mente om saken.

Og Erlandsson ga sitt svar fra talerstolen i den svenske riksdagen. Han understreket først at sexovergrep mot dyr er forkastelig, men han mente også at grensedragningene mot hva som er et overgrep er vanskelig, melder Expressen.

- Det blir et vurderingsspørsmål om hva som er seksuell utnytting av dyr, sa han.

Du kan se ministerens tale i bildefeltet øverst i denne saken. Klippet er også lagt ut på youtube, under overskriften «Jordbruksministern säger för mycket».

Erlandsson sa videre:

- Er det og skal det være lovlig å, på et kjønn, stryke noe som for eksempel en hund liker eller synes smaker godt? For å så la denne hunden slikke av det som er strøket på kjønnet?

«Er det dyresex å smøre noe på kjønnet som en hund liker?»

Videre sa han:

- Skal det være lov å stryke en tispe på brystspenene av kjærlighet, eller skal det regnes som seksuell utnytting av dyr?

Monica Green reagerer kraftig på ministerens uttalelser.

- Jeg ble helt paff da han sa det. Jeg vet ikke hva han gjorde, om han har blandet inn sin egen seksualitet eller noe sånt, sier hun til Expressen.

Også Ulf Holm i det svenske Miljöpartiet reagerer.

- Har han virkelig sagt det fra talerstolen? Oi da. Man begynner virkelig å lure hva han selv tenker på, når han sier noe sånt, sier han til avisa.

Live Kleveland i Dyrevernalliansen uttalte i forbindelse med den norske regjeringens lovforbud mot dyresex i fjor at dyresex først og fremst har berørt landbruksdyr som kuer, griser, sauer og lignende, men også familiedyr som hund og katt, samt sportsdyr som hest.

På youtube går nå debatten om Erlandssons tale.

Enkelte ler, andre mener ministeren gikk for langt, mens andre mener det er en fillesak.

Da Dagbladet.no la ut en sak om regjeringens forslag i november i fjor fikk for øvrig følgende kommentar mest positiv respons av leserne: «Hvilken lov skal beskytte meg mot alle bikkjene som jokker på leggen min?»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer