Er det en bildekrok eller en plastpose?

Uidentifiserbare gjenstander passerer romfergen Atlantis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ble den planlagte landingen til romfergen Atlantis avlyst, etter at mannskapet på romfergen oppdaget to mystiske gjenstander som fløt vekk fra fergen.

Nasa fryktet at varmeskjoldet var blitt skadet, og mannskapet undersøkte fergen i over fire timer. Alt virket i skjønneste orden, men for sikkerhets skyld utførte de en ekstra undersøkelse.

De festet en kran til 50 fot lange robotarmer. Ytterste på kranene var det festet kameraer og sensorer. Slik kunne mannskapet undersøke alle kriker og kroker.

Og godt var det, for mannskapet oppdaget tre nye uidentifiserbare objekter, skriver nyhetsbyrået AP. Romfergens kaptein Brent Jett beskriver gjenstandene som «to ringer og et stykke folie».

Vet ikke størrelsen

Nasa vet ikke hvor store de drivende gjenstandene er, selv om den første av gårsdagens gjenstander ble tatt opp på video, ettersom det var umulig å beregne avstanden på videoen.

- Det ligner ikke på noe jeg har observert på utsiden av romfergen. Det ser ikke ut til å være av metall, fortalte kapteinen på Atlantis.

Den andre gjenstanden ble observert noen timer senere.

Foto: Nasa
Foto: Nasa Vis mer

- Det så ut som en billedkrok, sa Jett til bakkekontrollen. Men ifølge bakkekontrollen kan det ha vært en plastpose.

Mannskapet spekulerte i om de tre gjenstandene kunne ha løsnet fra den russiske Soyuz, som la til på den internasjonale romstasjonen i dag tidlig. Men kontrollsentralen avkreftet dette. Det russiske fartøyet var altfor langt unna.

Fryktet for varmeskjoldet

Nasa utelukker ikke at gjenstandene kan komme fra romfergen, men i dag konsentrerer de seg om å sjekke at romfergen er i god stand i stedet for å undersøke hvor de fem mystiske gjenstandene kom i fra.

Ingeniørene var svært bekymret over varmeskjoldet. I 2003 gikk romfergen Columbia i oppløsning på grunn av feil ved varmeskjoldet. Sju astronauter døde. Det er foreløpig ikke funnet noen feil ved Atlantis.

Dersom det viser seg at romfergen har blitt påført store skader, vil Nasa vurdere å parkere den ved den internasjonale romstasjonen.

Er det en bildekrok eller en plastpose?
SJEKKER:</B> Mannskapet undersøker om det er blitt skader på romferja.