- Er det en bombe?

Et påstått svindelselskap oppgir adressen til en advokat på Kypros. Vi banket på for å høre hva han hadde å si.

NEKTER: Advokaten til venstre hevder han ikke aner hvorfor hans kontoradresse brukes av et svindelselskap finansmyndighetene i flere land har advart mot. Dagbladet fant selskapet fordi det bruker samme kryptovaluta-børs som en russisk hackergruppe vi har gransket. Foto: Nina Hansen
NEKTER: Advokaten til venstre hevder han ikke aner hvorfor hans kontoradresse brukes av et svindelselskap finansmyndighetene i flere land har advart mot. Dagbladet fant selskapet fordi det bruker samme kryptovaluta-børs som en russisk hackergruppe vi har gransket. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KYPROS (Dagbladet): Siestaen er over, kontoret skal åpne om få minutter. Advokaten vi er ute etter dukker opp akkurat i tide. I hånda har han en firepakning med 1,5 liters-flasker med vann. Det er oktober, men fortsatt 28 grader. Vi lar ham komme seg inn på kontoret og få noen minutter til å summe seg, så banker vi på.

- Vi vil spørre om et selsk…

Han avbryter:

- Kan vi ta dette på Zoom? Jeg kan sende deg en link.

Vi har jo ikke reist til Kypros for å snakke på Zoom. I stedet viser vi ham navnet OTPFX, og adressen det påståtte svindelselskapet oppgir. Nemlig adressen hit, til advokatfirmaet der han selv registrerer utenlandske selskaper mot betaling.

FINANSSENTRUM: Kypros tiltrekker seg mange utlendinger som vil investere i eiendom og kryptovaluta. Foto: Nina Hansen
FINANSSENTRUM: Kypros tiltrekker seg mange utlendinger som vil investere i eiendom og kryptovaluta. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Kjenner du dette selskapet?

- Jeg aner ikke. Det er ikke en klient.

- Men de er registrert her?

- Det som er greia på Kypros er at hvem som helst kan oppgi hvilken som helst adresse. Vi kan ikke kontrollere det. Et navn betyr ingenting.

- Dere har jo et forretningssenter her, der man kan opprette et selskap og en postboks?

- Før vi godtar en klient, må vi foreta en full bakgrunnssjekk. Vi tar ingen høyrisiko-klienter. Jeg tror heller ikke det du nevner, er et ekte selskap. Det er et navn. Et navn betyr ingenting.

Sekretæren leter etter selskapet på dataen. Sier hun ikke finner noe. Advokaten peker på bagen vår.

- Det er ikke en bombe?

SVINDLER FOR MILLIARDER: Dagbladet kan avsløre at hackergruppa Killnet er tilknyttet kriminelle med en formue på over en milliard kroner i kryptovaluta. Penger er blant annet skaffet ved å misbruke navnet til verdens rikeste mann. Reporter: Christina H. Korneliusen/Dagbladet TV Vis mer

Bitcoin-sporene

Dagbladet har avslørt at pengespor fra flere tilfeller av mulig nettkriminalitet i Norge leder til en kryptobørs på De britiske jomfruøyer: To norske svindelsaker, og et omfattende, russisk hackerangrep mot norske myndigheter i sommer.

Kryptobørser brukes til å veksle kryptovaluta - som bitcoin - inn i enten vanlige penger eller i andre former for kryptovaluta. Det var ved å granske bitcoin-adresser som den russiske hackergruppa Killnet hadde overført penger til, at Dagbladet fant en konto tilhørende kryptobørsen Bitfinex.

I klagerapporter sendt inn om den aktuelle Bitfinex-kontoen, framgår det at penger fra to svindelsaker i Norge skal ha blitt sendt til den samme kontoen.

En av dem skal involvere det påståtte svindelselskapet OTPFX.

ENKLE BYTTER: På tre år har nesten 50 norske bedrifter og kommuner blitt utsatt for datainnbrudd av ulike russiske hackerbander. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Truer med politiet

Finanstilsynet i Norge opplyser at OTPFX ikke har konsesjon i Norge, og har etter en henvendelse fra Belgia advart mot selskapet. Finansmyndighetene i flere andre land har også advart folk mot å gi selskapet penger. Selskapets nettside er nå død, og det er ingen indikasjoner på at selskapet fortsatt er i drift

Det er ikke kjent hvem som driver det aktuelle selskapet. Men selskapet har selv brukt adressen til advokatfirmaet her på Kypros.

Vel hjemme igjen sender vi en ny e-post og spør om advokaten vil klargjøre sitt ståsted en siste gang.

- Selskapet har selv oppgitt adressen til advokaten på Kypros, påpeker vi.

- På nettet kan hvem som helst oppgi hvilken som helst falsk adresse. Vær vennlig å ikke kontakte oss igjen. Ellers vil vi være nødt til å kontakte politiet.

Veksler penger

Senioranalytiker Anders Helseth i kryptoanalyseselskapet Arcane Crypto, har bistått Dagbladet i undersøkelsene av Killnets bitcoin-økonomi. Han har forklart hva kryptobørser gjør for - eksempelvis - hackere.

BISTO DAGBLADET: Senioranalytiker Anders Helseth i Arcane Crypto. Foto: Nina Hansen
BISTO DAGBLADET: Senioranalytiker Anders Helseth i Arcane Crypto. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Om du har bitcoin og vil ha dem ut i dollar, kroner, rubler eller hva som helst, er den vanligste måten å gjøre det på å sette dem inn på en børs og så selge dem, sa Helseth.

- På en kryptobørs kan du få det folk tenker på som vanlige penger. Det hackerne ikke kan gjøre er å selge veldig mye kryptovaluta på en gang, da vil de avsløre hvem de er. Børsene vil da rapportere at det er noe mistenkelig som foregår.

Bitcoin-granskningen

Sporene til Bitfinex dukket opp i en større kartlegging av hackergruppa Killnet sin bitcoin-økonomi.

Dagbladet avslørte at Killnet har overført bitcoin til kontoer der det står bitcoin verdt over en milliard kroner. Verken Killnet eller et av medlemmene deres ønsket å kommentere saken.

Dagbladet avslørte også at kontoene også ser ut til å ha blitt brukt i nettsvindel og annen kriminalitet tidligere – blant annet en form for investeringsbedrageri der Elon Musk, verdens rikeste mann, misbrukes for å svindle folk for penger.

Prosjektet er støttet av Dagbladets stiftelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer