UT PÅ TUR: President Barack Obama ser på fotografer gjennom et vindu før han skal på scenen for å tale på forretningstoppmøte i Mumbai i India. Foto: Reuters/Jason Reed/Scanpix
UT PÅ TUR: President Barack Obama ser på fotografer gjennom et vindu før han skal på scenen for å tale på forretningstoppmøte i Mumbai i India. Foto: Reuters/Jason Reed/ScanpixVis mer

Er det en så stor lettelse å komme seg bort en tur?

Obama «rømmer» til Asia etter katastrofevalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mellomvalget hjemme i USA ble et nederlag for Demokratene og ble sett på som en dom over Obamas to første år ved makten. I Asia kan Obama forvente seg en varm mottakelse. - Landene i regionen er positive til amerikansk tilstedeværelse som en, om du vil, balanserende makt mens Kina blir stadig større, sier Jeff Bader, Asia-ekspert i Det hvite hus til NTB.

Obamas lengste tur Turen er lengre enn noen annen Obama har vært på som president. Den innledes i India fredag, før presidenten skal til Indonesia, der han tilbrakte deler av sin barndom, Sør-Korea og Japan. Selv om han ikke skal besøke Kina, er landets posisjon viktig for Obama under turen. Kontroversen rundt valutaen yuan er noe han blant annet skal ta opp når han møter sin kinesiske motpart, forteller kilder.

G20-møter I tillegg kommer Obama og Kinas president Hu Jintao til å diskutere Nord-Korea-spørsmålet, samt manglende menneskerettigheter i Kina.
Obama skal også delta på G20-møter i Sør-Korea, mens turen avsluttes med økonomisk forum i Japan. Obama vil doble den amerikanske eksporten til Asia i løpet av fem år.

- Asia er avgjørende for vår utenrikspolitiske strategi. Det er det markedet som vokser raskest i verden, sier sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes i Det hvite hus.

Frihandelsavtale Den amerikanske regjeringen håper å fjerne hindrene for en frihandelsavtale med Sør-Korea før presidenten møter Sør-Koreas president Lee Myung-bak i Seoul.

Dersom man ikke klarer å gjennomføre denne avtalen, mener analytikere at det vil sende et signal om at USA ikke er åpne for handel med Asia. Det begrunnes også med valgkampen, der retorikken mot Kina og andre asiatiske land har vært hard.

Kina utelukkes Nettopp det at Kina ikke er et av landene som besøkes, anses som et taktisk spill fra Washington. - Med et Kina på fremmarsj trenger vi sterke venner selv også, sier Douglas Paal ved fredssenteret Carnegie Endowment til Reuters.
Mest tid vil Obama bruke i India. Der blir han i tre og et halvt døgn. Presidenten har aldri tidligere vært på et så langt statsbesøk. Det blir sett på som et svar til kritikerne, som har hevdet at Obama har brukt mindre tid på India enn forgjengeren George W. Bush gjorde. I Indonesia skal Obama blant annet besøke landets største moské, samt holde en tale i Jakarta. Talen blir sett på som en oppfølger til den berømte talen han holdt i Kairo i fjor.