Er det et bukk? Skandale!

Obama får smekk på lanken etter knekk i ryggen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I forrige uke viet norske medier mye oppmerksomhet til at Barack Obama ga «audiens» til Jens Stoltenberg i London. Men hjemme i USA er det en annen rojal høflighetsgest under G20-toppmøtet som har vakt oppsikt.

Da Obama hilste på Saudi-Arabias kong Abdullah, gjorde presidenten nemlig en nedadgående bevegelse med overkroppen som plasserte hodet hans et betydelig antall centimeter under kongens, før Obama gjenopprettet sin vante, stramme 1,87 meter høye holdning.

Mange vil kalle det et bukk. En bagatell? Ikke i USA.

- Sjokkerende
Landet har av historiske årsaker et noe anstrengt forhold til monarker, ispedd en generell oppfatning av at USA ikke skraper for noen, og Obamas politiske motstandere bruker i tillegg bukket som et symbol på det de mener er den demokratiske presidentens farlig myke linje overfor muslimske land.

Den utagerende republikanske heialederen Bill O'Reilly i Fox News er blant dem som har vist videoklippet om og om og om igjen denne uka, supplert av kommentatorer som blant annet mener at Obama med bukket sender et signal om at «Islam er overordnet alle andre statsledere, konger og presidenter i verden».

Den ikke mindre konservative avisa Washington Times (som ikke må forveksles med Washington Post) var enda hardere i ordbruken. Avisa kaller bukket «sjokkerende» og bruker episoden til å gjenerindre ryktene om at Obama er «hemmelig muslim».

«Ingen amerikaner på noe nivå trenger å bukke for kongelige. Det er en av pillarene i amerikansk eksepsjonalisme at landet vårt forkastet tradisjonelle kasteinndelinger. (...) Obama viser at man kan bli valgt til president uten å vite hvordan man oppfører seg som en. (...) I sin iver etter å bli elsket, har presidenten mistet av syne det faktum at lederen av den frie verden også må være respektert», tordner Washington Times i lederartikkelen.

Den mistenkeliggjør også at Obama ikke kom med noe tilsvarende bukk da han møtte britiske dronning Elizabeth.

Får kjeft fra Chicago
Mer nøytrale observatører, som Ben Smith i Politico, påpeker  motsetningen i presidentens åpenbart varme hilsen til kongen sett opp mot valgkamputfallene Obama gjorde mot Bush sitt forhold til nettopp Saudi-Arabia.

«Endring er en energipolitikk som ikke er fundert på kompiseri med den saudiske kongefamilen for så å bønnfalle dem om olje», sa Obama i en tale for et snaut år siden.

Etter den bukkeaktige affæren i London må han også tåle kritikk fra sin tidligere lokalavis.

«Sannsynligvis var det en form for spontant øyeblikk som, uansett intensjon, ser dårlig ut. Vi kommer ikke til å få vite hva som foregikk i Obamas hode før han forteller det til oss, og jeg mistenker Det hvite hus for å regne med at påtrykket fra dagens kriser - fra økonomien til piratene til havs - fort vil dytte denne episoden ut av rampelyset«, skriver Chicago Sun-Times.

- Ikke et bukk
Oppmerksomheten rundt den påståtte serviliteten vokste for alvor da Det hvite hus, på direkte spørsmål fra Politico, nektet blankt for at kroppsmanøveren var en gest av denne typen.

- Det var ikke et bukk. Han tok hånda hans med begge hender, og han er høyere enn kong Abdullah, sa en anonym Obama-medarbeider.

Da CNN fulgte opp saken overfor presidenttalsmann Robert Gibbs, gjentok han den versjonen, med et lite forbehold.

- Jeg tror han bøyde seg ned for å ta ham i begge hendene, forsøkte Gibbs seg, før han med en mild sarkasme stilte seg tvilende til at økonomisk hardt prøvede amerikanere har Obamas hilsevaner øverst på agendaen.

Enkelte bloggere reagerer sterkere på benektelsen til Det hvite hus og på mainstream-medienes angivelige taushet enn på selve episoden - som selvsagt for lengst er døpt «Bow-gate».

- Det faktum at ingen i pressekorpset som fulgte reisen engang gadd å spørre om en forklaring på hvorfor Obama bukket er nesten like oppsiktsvekkende som den absurde benektelsen til Det hvite hus om at det ikke var noe bukk i utgangspunktet, skriver Michael Goldfarb, tidligere McCain-medarbeider og redaktør i det konservative magasinet Weekly Standard.

Leide hverandre
Samtidig har flere medier, også konservative, påpekt at George W. Bush i 2005 kysset den saudiarabiske kongen på begge kinn og holdt hender med ham da de spaserte. (Noe som den gang fikk talkshowvert og satiriker David Letterman til å antyde at Bush var «den mest homofile presidenten siden Lincoln»).

Ved en annen anledning skal Bush ha bukket svakt da han mottok en medaljong fra kongen, og noen husker kanskje også da presidenten danset en slags vaggende sverddans arm i arm med den saudiarabiske monarken.

I Saudia-Arabia ble Obamas bukk også lagt merke til, men ifølge Time.com er den slags ikke nødvendigvis egnet til å blidgjøre kong Abdullah. Han har tvert imot utstedt dekreter som har gjort slutt på servile praksiser som kyssing av hender og skuldre.

TOO MUCH? George W. Bush fikk i 2005 gjennomgå for svært så vennskaplig omgang med den saudiarabiske kongen.  Arkivfoto: JIM WATSON / AFP
TOO MUCH? George W. Bush fikk i 2005 gjennomgå for svært så vennskaplig omgang med den saudiarabiske kongen. Arkivfoto: JIM WATSON / AFP Vis mer