- Er det et desperat forsøk på å vise handlekraft?

Arbeiderpartiet og KrF krever at arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) møter opposisjonen i Stortinget om det upopulære forslaget om privatisering av attføringstiltak.

FÅR KRITIKK: Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil bøte på problemene med attføringstiltak for Nav-brukere, ved å anbudsutsette tiltakene. Nå møter han sterk motstand - fra omtrent alle som har en mening om saken. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FÅR KRITIKK: Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil bøte på problemene med attføringstiltak for Nav-brukere, ved å anbudsutsette tiltakene. Nå møter han sterk motstand - fra omtrent alle som har en mening om saken. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - På Attføringsmessa i 2010 sa stortingsrepresentant Robert Eriksson at attføringsfeltet ikke egner seg for anbudsutsetting. Nå vil statsråd Eriksson snikinnføre dette, ved å gjennomføre en høring i de stille sommermånedene for en forskriftsendring han mest sannsynlig har bestemt seg for å gjennomføre uansett. Det er lettvint og uansvarlig, sier stortingsrepresentant for Ap, Fredric Holen Bjørdal.

Les hele saken til regjeringen her.

- På grensen til respektløst I går omtalte Dagbladet arbeidsminister Robert Erikssons (Frp) forslag om å anbudsutsette attføringstiltak for Nav-brukere som skal tilbake til arbeidsmarkedet. Høringsrunden avdekker en massiv og nær entydig motstand mot forslaget.

Bjørdal har, etter at han ble klar over at saken var sendt på høring, sendt arbeidsministeren flere spørsmål om saken. Han er lite fornøyd med svarene.

- Statsrådens svar på spørsmålene fra Stortinget er avvisende og på grensen til respektløse. Han vil åpenbart ikke ta dette til Stortinget. Det ligger også inne en sak i Stortinget om dette, fra Karin Andersen, som han ignorerer. Det er ikke godt å si hvorfor statsråden gjør det slik: Er han redd for debatt om regjeringens politikk? Er det et desperat forsøk på vise handlekraft? Vi forlanger at han møter opposisjonen i Stortinget i åpent lende, sier Bjørdal.

Nettopp fordi det dreier seg om en forskriftsendring, kan regjering banke saken gjennom uten stortingsbehandling. Men nå kommer reaksjonene fra Stortinget - også fra regjeringens venner.

KrF kritisk - KrF forventer at regjeringen tar til etterretning alle de høringssvarene som kommer inn. Det må være en selvfølge når forslaget møter så massiv kritikk at statsråden ikke endrer dette i en forskrift, men at han sender en stortingsmelding til Stortinget for å få en grundig drøftelse av feltet. Det er sjeldent at høringsrunder som gir så entydige svar, og KrF vil ikke godta hvis regjeringen overkjører et så tydelig signal. Motstanden mot dette forslaget er jo faktisk også ganske sterk fra instanser som ikke avviser anbud på feltet, sier Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.

Ropstad mener regjeringen har undervurdert konsekvensene av forslaget, og sier at de som arbeider med feltet må lyttes til. Regjeringens forslag vil kunne ramme de som har mest behov for bistand, frykter han.

- Feilslått NHO, LO, funksjonshemmedes organisasjoner og store deler av Kommune-Norge vender tommelen ned for Frp-statsrådens forslag.

I tillegg regelrett slaktes arbeidet departementet har lagt ned i forslaget til forskriftsendring.

- Dette er tynt av departementet. Det ligner venstrehåndsarbeid, sa direktør i Attføringsbedriftene i NHO, Johan-Martin Leikvoll, til Dagbladet torsdag.

Mange av uttalelsene problematiserer samtidig at saken om privatisering av attføringstiltak er løftet ut av stortingsmeldingen om hele arbeidsfeltet som er varslet i høst.

KRITISK: Fredric Holen Bjørdal (Ap) mener regjeringen forsøker å snikinnføre full anbudsutsetting av attføringstiltak for Nav-brukere. Foto: Arbeiderpartiet
KRITISK: Fredric Holen Bjørdal (Ap) mener regjeringen forsøker å snikinnføre full anbudsutsetting av attføringstiltak for Nav-brukere. Foto: Arbeiderpartiet Vis mer

Bjørdal følger opp kritikken:

- Jeg har aldri sett et høringsnotat som holder så lavt nivå. Jeg er veldig overrasket over den lettvinte omgangen med forskning, med selektiv utplukking av forskningsresultater og manglende konsekvensutredning.

Han påpeker at den rødgrønne regjeringen utredet dette spørsmålet i en stortingsmelding, og konkluderte med at attføringstiltak ikke er egnet for ytterligere anbudsutsetting.

- Jeg er ikke så naiv eller blind i troen på den forrige regjeringens fortreffelighet, at jeg mener at dette feltet fungerer perfekt i dag. Det er klart at vi er nødt til å se på dette. Og jeg mener vi var godt i gang med det. Men å tro at svaret på alle utfordringer er privatisering og konkurranseutsetting, det er feilslått.

Statsråd Robert Eriksson sitter opptatt i budsjettforhandlinger. Ingen i Arbeidsdepartementet hadde mulighet til å kommentere denne saken i dag.

KRITISK: Kjell Ingolf Ropstad sier KrF ikke vil godta at regjeringen overkjører alle høringssinstansene som har stilt seg kritisk til arbeidsminister Robert Erikssons (Frp) forslag om å anbudsutsette attføringstiltak for Nav-brukere. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
KRITISK: Kjell Ingolf Ropstad sier KrF ikke vil godta at regjeringen overkjører alle høringssinstansene som har stilt seg kritisk til arbeidsminister Robert Erikssons (Frp) forslag om å anbudsutsette attføringstiltak for Nav-brukere. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer