Er det et militærkupp?

Diplomatiske ordkløveri etter at generalene tok makta i Egypt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): Dagen etter at generalene tok makta i det politiske spillet som foregår i Egypt, er det likevel få politiske ledere som vil ta til ordet for at det er snakk om et kupp. Verken USA, Storbritannia, EU eller FN karakteriserte i sine første kommentarer avsettelsen av Mursi som et militærkupp.

Onsdag samlet flere hundretusen mennesker seg på Tahrir-plassen som feiret etter at president Morsis avsettelse ble offentliggjort. Hans støttespillere var ikke like førnøyd, og ifølge CNN ble 32 personer drept og hundrevis av mennesker skadet i sammenstøt onsdag.

I dag er forholdene langt roligere i Egypts hovedstad, og foreløpig har det ikke kommet mange reaksjoner på at juristen Adli Mansour er  tatt i ed som Egypts midlertidige president.

- Det er en slags mett og fornøyd stemning på Tahrir-plassen akkurat nå. Her er fortsatt noen mennesker, men ikke noe i nærheten av det som var bildet i går kveld. Det er rolig og folk virker fornøyde, sier Dagbladets utenriksmedarbeider Morten Strand på telefon fra Kairo.

Snakker ikke om kupp President Barack Obama ordvalg i den TV-sendte talen i går kveld var interessant, og flere peker på at betydningen av hva han ikke sier, var større enn det han faktisk sier. Obama nevnte ikke ordet kupp en eneste gang i talen.

JUBLER: Demonstranter jubler over at president Mursi er avsatt, og hyller general Abdel Fattah al-Sisi og generalene på Tahrir plassen i Kairo. Foto:  REUTERS/NTB Scanpix.
JUBLER: Demonstranter jubler over at president Mursi er avsatt, og hyller general Abdel Fattah al-Sisi og generalene på Tahrir plassen i Kairo. Foto: REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer

- USA er dypt bekymret for beslutningen fra egyptiske militære styrker om å fjerne president Mursi og sette den egyptiske grunnloven til side, sier Barack Obama i en uttalelse i natt norsk tid.

Hvis Obama hadde brukt ordet militærkupp, ville det trolig resultert i at USA måtte kutte all økonomisk bistand til Egypt. Årsaken til dette er et punkt i grunnloven som sier all hjelp til land hvor det er gjennomført militærkupp må stanses. USA bistår årlig Egypt med 1,5 milliarder dollar, og rundt 1,3 av disse milliardene går til militæret, skriver CNN.

En kilde til CNN bemerker at Obama ikke kritiserte generalenes handlinger, og tror at Obama-administrasjonen vil fortsette sammarbeide med de egyptiske militæret hvis utviklingen i Egypt går i riktig retning. Obama har ikke offentlig støttet at Mursi ble fjernet fra makta, men administrasjonen har heller ikke i sterke ordelag tatt avstand fra handlingen.

Vil sikre innflytelse Og det er nok det siste president Obama ønsker å gjør nå. Uten økonomisk bistand til Egypt frykter den amerikanske administrasjonen at de vil få svært liten innflytelse i prosessen med å etablere en ny regjering. Uten den amerikanske økonomiske støtten frykter man at hærens innflytelse kan bli svekket.

President Barack Obama er ikke den eneste politikeren som veier sine ord nøye. Sveriges utenriksminister Carl Bildt betegner situasjonen som alarmerende og farlig, men vil heller ikke kalle situasjonen i Egypt for et militærkupp.

TOK MAKTA: Egypts forsvarsminister Abdelfatah al-Sissi kunngjorde onsdag at militæret hadde avsatt den folkevalgte presidenten Mohamed Morsi. Foto:  AFP PHOTO/EGYPTIAN TV/NTB Scanpix.
TOK MAKTA: Egypts forsvarsminister Abdelfatah al-Sissi kunngjorde onsdag at militæret hadde avsatt den folkevalgte presidenten Mohamed Morsi. Foto: AFP PHOTO/EGYPTIAN TV/NTB Scanpix. Vis mer

- Det er fullt mulig at jeg kommer til å kalle det for det, men vi har ikke alle fakta på bordet ennå. Det er dog vanskelig å se at hæren har fullmakt til å oppheve grunnloven, sier Carl Bildt til det svenske nyhetsbyrået TT. 

Den britiske regjeringen oppfordrer til ro i Egypt etter at Mohamed Mursi ble avsatt. Regjeringen advarer mot militær innblanding, men kaller ikke avsettelsen av Mursi et militærkupp.

- Situasjonen er åpenbart farlig og vi ber begge siden om å vise tilbakeholdenhet og unngå vold, sier utenriksminister William Hague.

Heller ikke den norske utenriksministeren snakker om militærkupp.

- Det er for tidlig å si hva det er vi har vært vitne til. Det får vi komme tilbake til når vi har sett hvordan dette utvikler seg videre, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

Han vil verken svare ja eller nei på om Egypt har vært gjennom et kupp, men understreker at det aldri er bra med en situasjon der hæren tar makten.

- Norge har hele tiden oppmuntret president Mohamed Mursi og opposisjonen til å finne løsninger på landets store utfordringer gjennom en bred og inkluderende prosess. Vi må konstatere at de ikke har lykkes, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Her kan du se flere reaksjoner.

VEIDE SINE ORD: President Barack Obama var nøye i sitt ordvalg da han uttalte seg om utviklingen i Egypt. Foto: AP/NTB Scanpix.
VEIDE SINE ORD: President Barack Obama var nøye i sitt ordvalg da han uttalte seg om utviklingen i Egypt. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer