Er det farlig å reise - egentlig?

Få svar i nettmøte med Vagabonds reiseekspert!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Britiske myndigheter fraråder folk å reise til 28 land i verden. På lista står mellom annet konfliktområder og fattige land i Afrika og Midtøsten. I USA advarer myndighetene mot ti reisemål, i Danmark advarer man mot åtte. I Sverige mener en sikkerhetsekspert at så nære reisemål som Danmark, England, Italia, Tyrkia, USA i tillegg til land som huser toppmøter, er de farligste landene å reise til akkurat nå.

Norske myndigheter tar det derimot med ro. UD advarer kun mot å reise til to land - Irak og Elfenbenskysten. Og mens Europeiske Reiseforsikring advarer småbarnsfamilier mot å reise til en rekke land i Øst-Europa og Afrika på grunn av dårlige forhold på sykehusene og farlige sykdommer, har Folkehelseinstituttet ingen reiseråd for disse landene.

UD har fått krass kritikk for at de ikke fraråder reiser til Egypt, og for at de ikke vil betale returbilletten til dem som nå ferierer i terror-rammede Sharm el-Sheikh. Kritikken har kommet både fra Frp-formann Carl I. Hagen og fra turister som er strandet i den egyptiske feriebyen og som lurer på om ikke UD har lært noe som helst siden tsunamien.

UD mener at folk selv må ta ansvar for hvor de reiser.

- Vi er normalt restriktive med å fraråde folk å reise. Den enkelte har ansvar for å vurdere det selv, sier pressetalskvinne Ane Lene Dale Sandsten i UD til Dagbladet.

Så hvem har rett, hvem skal vi høre på? Lurer reelle farer bak hvert gatehjørne i så mange som 28 land, eller går det bra så lenge vi holder oss unna Irak og Elfenbenskysten? Er det grunn til å være redd for å reise, eller skal vi slappe av og oppleve verden?

Og ikke minst: Hva gjør du når du først kommer ut for noe?

Svar kan du få i dag klokka 13 i nettmøte med Vagabonds reiseekspert, Helge Baardseth.

FARLIG PÅ FERIE? Skal vi holde oss hjemme i vår egen skjærgård eller ta sjansen på langtur nå?