Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er det farlig at de rikeste blir rikere?

Superøkonom Piketty og OECD er uenige.

STJERNEØKONOM: Thomas Piketty holdt foredrag i Universitetets Aula. Foto : Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
STJERNEØKONOM: Thomas Piketty holdt foredrag i Universitetets Aula. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen bak bestselgeren «Kapital i det 21. århundre», Thomas Piketty, foreleste i går for nær sagt alt som kan krype og gå innen økonomisk forskning, organisasjonsliv og politikk. I alle fall fra den politiske venstresida. En av dem var Ap-leder Jonas Gahr Støre som han kjenner og har diskutert økonomisk politikk med tidligere.

Piketty understreker at han ikke kjenner norsk politikk i detalj. Men på spørsmål fra Dagbladet om det er grunnlag for regjeringens argument om at kutt i formuesskatt må til for å investering og vekst, svarer han nei.

- Jeg ser ingen slik sammenheng i land som har senket skattene på ulike typer formue. Man trenger skatt på formue og arbeide for å balansere det økonomiske systemet. Konsekvensen vil være stor konsentrasjon av rikdom i på lang sikt. Vil man fremme vekst, må man heller skatte arbeid lavere, om man mener at staten har for mye penger. Men man trenger jo også skatteinntekter for å investere i ting som utdanning. Framtida til Norge og Europa ligger ikke å investere i skatteoptimalisering, men å investere i utdanning og innovasjon.

- Så dette er å ta Norge i feil retning?

- Slik jeg ser det, er det feil retning.

Farlig utvikling - I det lange løp er det farlig å kaste seg inn i en konkurranse om lavere og lavere skatter. Det kan undergrave solidaritet. Hvis middelklassen i det lange løp føler at de betaler mer enn de rikste gruppene i samfunnet, kan de ende med å ikke ville betale. Den overordnede sosiale kontrakten i Norge og de nordiske landene, baserer seg på at alle betaler skatt.

- OECD har gitt Norge råd om å senke skattenivået. Er dette et dårlig råd?

- Om de har gitt dette som et generelt råd, vil jeg mene at det er et dårlig råd.

Uheldig rikdom En av Pikettys hovedkonklusjoner er at de økonomiske ulikhetene i verden øker, og at de aller rikeste blir stadig rikere.

OECD har også i en fersk rapport konkludert med at økonomiske ulikheter er hemmende for økonomisk vekt, helt i tråd med Pikettys konklusjoner. Men i motsetning til Piketty, mener OECD at det er forskjellen mellom de fattigste og middelklassen som er det viktigste, og ikke om forskjellene mellom middelklassen og de aller rikeste.

- Tar OECD feil her?

- Ja, her mener jeg OECD tar feil. Jeg tror heller ikke de har statistikk eller data til å bevise det de hevder.

Den samme OECD-rapporten gir imidlertid Piketty rett i mye. Her heter det blant annet at de ikke finner noen bevis for at omfordelingstiltak skader den økonmiske veksten, gitt at de er fornuftig gjennomført. Dagbladet har spurt finansminister Siv Jensen om hvordan hun leser dette, i lys av regjeringens politiske ambisjon om å gjennomføre flere vekstfremmende skattekutt. Hun mener OECDs analyse er interessant, men at den ikke treffer spesielt godt for Norge.

- Norge er et av landene i verden med lavest inntektsulikhet, noe også OECD påpeker i sin analyse. OECD-rapporten peker på at det særlig er ulikhet som hindrer lavinntektsgrupper i å få utdanning, som er skadelig for økonomisk vekst. Norge har subsidierte barnehager, gratis grunnutdanning til alle og gratis høyere utdanning. Et omfattende og godt system for inntektssikring ved arbeidsledighet, sykdom og uførhet bidrar også til å redusere forskjellene. Den sosiale mobiliteten er større i Norge enn i mange andre land og sysselsettingen er høy. Som rapporten påpeker, er deltakelse i arbeidsmarkedet særlig viktig for å unngå fattigdom og store ulikheter. Jeg minner også om at Regjeringen i budsjettet foreslår tiltak rettet mot de fattigste, skriver Jensen i en e-post til Dagbladet.

Arvekritisk Piketty sier han ikke kjenner norsk politikk godt nok til å kunne gi detaljerte råd om hva som bør gjøres. Men han er kritisk til at arveavgiften ble fjernet.

- Problemet med arveavgiften som ble fjernet i Norge i fjor, var at eiendomsverdiene ikke var rettferdige og i tråd med markedsverdi. Den bør gjøre bedre og mer integrert i hele formuesskattesystemet, sier han.

Oljeprisen har falt kraftig den siste tiden, noe som kan få store konsekvenser for oljenasjonen Norge. Men Piketty mener ikke nordmenn trenger å være bekymret over dette.

- Oljeprisfallet er et problem for et land som Russland, som ikke har stort annet å basere økonomien på. Norge har mange andre talenter, jeg er ikke bekymret for Norges framtid, sier Piketty.
 

Superstjerne på bok om forskjeller - Hvordan er det mulig for en økonom å bli en superstjerne og få en slik bok til å bli bestselger?

- Jeg håper det delvis er på grunn av boka. Bokas suksess tyder på et sterkt ønske om demokratisering av økonomisk kunnskap. Det er mange ønsker å delta i debatt om økonomi, og som er lei av at den er framstilt så komplisert. Min bok gir, på en ganske utfyllende måte, et grunnlag for å drøfte økonomisk politikk. Det gleder meg å møte folk som her i Oslo, som vanligvis ikke leser akademiske bøker om økonomi. Boka er litt lang, jeg beklager det, sier Piketty.

Boka er på nærmere 700 sider.

- Vil boka bidra til å endre økonomisk politikk?

- Jeg tror på ideers kraft. Men samtidig er dette bare et lite bidrag til demokratisering av kunnskap om økonom. Det trengs flere aktører, flere som skriver om økonomi, sier Piketty.

Lik Dagbladet på Facebook