Er det farlig at de rikeste blir rikere?

Superøkonom Piketty og OECD er uenige.

STJERNEØKONOM: Thomas Piketty holdt foredrag i Universitetets Aula. Foto : Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
STJERNEØKONOM: Thomas Piketty holdt foredrag i Universitetets Aula. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mannen bak bestselgeren «Kapital i det 21. århundre», Thomas Piketty, foreleste i går for nær sagt alt som kan krype og gå innen økonomisk forskning, organisasjonsliv og politikk. I alle fall fra den politiske venstresida. En av dem var Ap-leder Jonas Gahr Støre som han kjenner og har diskutert økonomisk politikk med tidligere.

Piketty understreker at han ikke kjenner norsk politikk i detalj. Men på spørsmål fra Dagbladet om det er grunnlag for regjeringens argument om at kutt i formuesskatt må til for å investering og vekst, svarer han nei.

- Jeg ser ingen slik sammenheng i land som har senket skattene på ulike typer formue. Man trenger skatt på formue og arbeide for å balansere det økonomiske systemet. Konsekvensen vil være stor konsentrasjon av rikdom i på lang sikt. Vil man fremme vekst, må man heller skatte arbeid lavere, om man mener at staten har for mye penger. Men man trenger jo også skatteinntekter for å investere i ting som utdanning. Framtida til Norge og Europa ligger ikke å investere i skatteoptimalisering, men å investere i utdanning og innovasjon.

- Så dette er å ta Norge i feil retning?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer