<strong>TAPTE ANKESAKEN:</strong> Nakkeopererte Liv Oddhild Lyng (50) mener behandlingen hun fikk på sykehuset ødela helsa. Det er ikke Borgarting lagmannsrett enig i. Foto: Privat/Stig Høynes
TAPTE ANKESAKEN: Nakkeopererte Liv Oddhild Lyng (50) mener behandlingen hun fikk på sykehuset ødela helsa. Det er ikke Borgarting lagmannsrett enig i. Foto: Privat/Stig Høynes Vis mer

- Er det fastlegen min eller sakkyndige som aldri har sett meg som bør avgjøre?

Nakkeopererte Liv Lyng (50) ble dopet ned og holdt fast under sykehusundersøkelse. Nå har retten bestemt at hun ikke har krav på erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - For meg føles det som om pasientskadeordningen er for leger og helsepersonell og mot pasientene, sier Liv Lyng (50) til Dagbladet.

Hun sier hun ikke er overrasket over tapet i lagmannsretten.

- Allerede etter første dag i retten sa magefølelsen min at det kom til å ende slik, sier Lyng.

Nå vurderer hun om hun skal anke til Høyesterett.

Holdt fast I juni 2011 slo Oslo tingrett fast at det gikk galt da nakkeopererte Liv Oddhild Lyng ble dopet ned og holdt fast av to sykepleiere. Men staten nektet å godta den knusende dommen. Ankesaken gikk for Borgarting lagmannsrett i mars.

6. november 2006 våknet Liv Lyng fra bedøvelsen etter den mislykkede gastroskopiundersøkelsen på Nordfjord sjukehus, arbeidsufør og med sterke smerter.

Oslo tingrett mente at den nakkeopererte kvinnen har krav på erstatning fordi sykehusbehandlingen forverret helsa hennes betraktelig.

Nå er Borgarting lagmannsrett kommet til stikk motsatt konklusjon.

Retten mener det ikke foreligger årsakssammenheng mellom forsøkene på gastroskopiundersøkelse og Lyngs økte nakkeplager, og at det ikke foreligger svikt ved ytelsen av helsehjelp fra sykehusets side.

Nakkeoperert Lyng  ble skadd i nakken og bakhodet i en bilulykke i 1990. Etter mange år med plager, gjennomgikk hun i 2001 en såkalt avstivingsoperasjon i Tyskland.

Nakkeoperasjonen var vellykket og Lyng klarte, etter flere år som ufør, endelig å gå på jobb igjen, i halv stilling.

Inntil hun 6. november 2006 skulle foreta en gastroskopiundersøkelse på Nordfjord sjukehus på grunn av indikasjon på jernmangel.

«Vegret seg kraftig» Ved gastroskopi blir et instrument ført forbi svelget og ned i magen.

Liv Lyng ble utsatt for i alt fire mislykkede forsøk på å få det fleksible skopet forbi svelget og ned i magen fordi «hun vegret seg kraftig» og hadde voldsomme svelgereflekser.

- To sykepleiere holdt meg fast. Etter hvert ble jeg dopet ned og var borte vekk i halvannen times tid. Legen kom til meg etterpå og unnskyldte seg for at man ikke skulle ha gjennomført undersøkelsen. Han sa han ikke var klar over det jeg hadde i nakken, sier Liv Lyng.

<strong>RØNTGEN:</strong> Bildet viser metallkonstruksjonen i Liv Lyngs nakke. 
Foto: Privat
RØNTGEN: Bildet viser metallkonstruksjonen i Liv Lyngs nakke. Foto: Privat Vis mer

Den aktuelle legen nektet i sitt vitnemål i lagmannsretten for at han skal ha unnskyldt seg på denne måten overfor Lyng etter den mislykkede gastroskopiundersøkelsen.

Borgarting lagmannsrett legger til grunn at «Lyng ble holdt og støttet av to sykepleiere slik det er vanlig å gjøre under en gastroskopiundersøkelse.»

Ser bort fra fastlegen Retten påpeker at det ikke er framkommet opplysninger om at hun ble holdt med makt eller opplysninger som tilsier at hun ble utsatt for vridninger eller bøyninger i nakken under gastroskopiundersøkelsene.

Oslo tingrett la i sin dom stor vekt på at Lyngs fastlege mener Lyngs plager ble «klart verre» etter gastroskopiundersøkelsen, og at hun måtte sykehusinnlegges på grunn av smerteanfall.

Fastlegen gjentok dette i sitt vitnemål for lagmannsretten, men dette er ikke en gang nevnt i dommen fra Borgarting lagmannsrett som i betydelig grad støtter seg på konklusjonene til pasientskadeordningens innleide legeeksperter.

- Er det fastlegen min eller sakkyndige som aldri har sett meg som bør avgjøre hvordan jeg hadde det før og hvordan jeg har hatt det etter behandlingen på sykehuset? spør Liv Lyng og legger til:

- Rettssikkerheten fungerte godt i tingretten, men denne dommen vil jeg nesten kalle et overgrep. Jeg får jo ikke helsa igjen om jeg vinner eller taper, men jeg kjenner at dette opprører meg, sier Liv Lyng.

- Enig i bevisvurderingen Pasientskadenemnda regner med at lagmannsrettens dom blir stående.

- Vi mener lagmannsrettens dom er i samsvar med gjeldende rett og praksis. Retten gjør en konkret vurdering av hva som faktisk er skjedd, og vi er enig i rettens bevisvurdering, sier direktør Rose-Marie Christiansen i Pasientskadenemnda.

<strong>AVSTIVINGSOPERASJON:</strong> Liv Lyng har en metallkonstruksjon operert inn i nakken. Foto: Privat
AVSTIVINGSOPERASJON: Liv Lyng har en metallkonstruksjon operert inn i nakken. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer