NAV-HØRING: Dag Terje Andersen stiller til åpen høring på Stortinget klokken 10.  Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
NAV-HØRING: Dag Terje Andersen stiller til åpen høring på Stortinget klokken 10. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer

- Er det forsvarlig at stadig flere venter på livsnødvendig hjelp

Opposisjonen krever svar fra arbeids- og inkluderingsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter sterk kritikk mot NAV den siste tiden stiller arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen opp på åpen høring i Stortinget.

Dagbladet.no følger høringen.

- En jeg har snakket med gikk 15 måneder uten å få svar på søknad på uføretrygd. Er det forsvarlig at stadig flere mennesker venter på å få livsnødvendig hjelp fra velferdssamfunnet Norge? Spør Martin Engeset (H).

- Vi gjør noe med dette, og det er derfor vi tar ytterlige grep nå for å få ventelista ned, sier Dag Terje Andersen.

- Omstillingen av NAV har vært mer krevende enn antatt. Vi må holde fast ved at reformen skal gi et bedre tilbud, og at reformtiden ikke skal være for lang, sier arebeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen på høringen.

- Vi kan ikke ha situasjoner der brukerne står uten de penger de har krav på. Vi skal heller ikke ha det slik at brukere må vente timevis på telefonen og bruke opp kontantkort, fortsetter Andersen.

Andersen påpeker at det er en krevende organisasjonsmodell, men de håper å få på plass alt i løpet av 2009.

- Det vil innføres forenklinger i regelverket som gjør at behandlingen skal gå raskere og brukere motta stønad raskere, sier Andersen.

- Når regjeringen og statsråden har fremmet denne proposisjonen, har de lagt inn det de mener er rett for å få NAV på rett kurs? Jeg lurer på om statsråden vurderer om disse tiltakene er tilstrekkelige, eller må vi forberede på at kaos og krisen fortsetter? Spør Martin Engeset (H).

- Av de 710 mill så er det 200 mill som vi legger til side for å være føre var mot evenuelle nyansettelser og andre behov, svarte Dag Terje Andersen.

- Usikkerheten i verden rundt oss er meget stor, den internasjonale situasjonen berører oss i Norge. Regjeringen vil komme tilbake med nye anslag. Blir det behov for nye tiltak kommer vi tilbake med det. Men jeg understreker at vi har lagt til side 200 mill for en situasjoner som kan oppstå.

Robert Eriksson (FRP) henviste til et intervju med arbeids- og velferdsdirektør Tor Sagli i Aftenposten 16. mars, der han uttalte at han ikke tro på at NAV-reformen kunne gjennomføres.

- Jeg er helt trygg på at vi skal lykkes bedre i 2009 enn hva vi gjorde i 2008. Jeg har nå stor tro på reformen, kunne Tor Sagli svare.

Stadig flere NAV-brukere må vente lenge på svar og hjelp, nå vi Martin Engeset fra Høyre ha svar på om Dag Terje Andersen er fornøyd med utviklingen i NAV under hans statsrådsperiode, melder NRK.

- Jeg har regnet ut den prosentvise utviklingen i restansene på seks svært viktige søknadsområder fra desember 2006 til desember 2008, sier Engeset til NRK.

- Er Dag Terje Andersen fornøyd med å ha sittet med ansvaret for denne utviklingen i hele denne perioden uten å foreta seg noe før den brenner under føttene, vil Engeset vite ifølge NRK.

Følg høringen fra Stortinget på NRK sine sider her.