Støre og Solberg i full klinsj om feriepenger til arbeidsledige

- Er det galskap, Erna

Ap-leder Jonas Gahr Støre avkrevde svar fra statsministeren i Stortingets spørretime: Er det galskap å gi permitterte arbeidere rett på feriepenger?

SPØRRETIMEN: Jonas Gahr Støre utfordret Erna Solberg på spørsmålet om feriepenger til dagpengemottakere i den muntlige spørretimen onsdag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bakgrunnen for spørsmålet er feiden om Arbeiderpartiets alternative budsjett, der det settes av 3,4 milliarder kroner til feriepenger for dagpengemottakere.

Høyres Heidi Nordby Lunde gikk for noen dager siden knallhardt ut mot forslaget på Facebook:

«3,4 milliarder på å gi feriepenger til arbeidsledige. Det er penger som norsk næringsliv og norske arbeidstakere har betalt i skatt. Og må betale i skatt hvert år fremover for å gi arbeidsledige ferie fra å søke jobb. Galskap. Det kan man jo egentlig ikke si, men det er jo det. Eller som Støre ville sagt det – dette er helt ko-kooo», skrev Nordby Lunde.

Reagerer

- De permitterte er med på en dugnad som gjør at mange knapt nok har råd til mat på bordet og tak over hodet. Og så mener Høyre det er «galskap» at vi ønsker å stille opp for disse med å gi dem rett på feriepenger. Her viser Høyre sitt sanne ansikt, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

- Det er politiske tiltak som har tatt fra disse menneksene jobben, inntekten og opptjeningen av feriepenger. Da er det vår forbannede plikt å stille opp for dem og sørge for at de har råd til husleia også i juli – og kanskje til og med til å gi barna sine en ålreit ferie, fortsetter han.

Ikke prioritert

Støre utfordret Solberg på spørsmålet om feriepenger til dagpengemottakere i den muntlige spørretimen onsdag. Statsministeren svarte at feriepengene ikke er blitt prioritert av regjeringen og viser til at dette kun vil ramme dagpengemottakere som siden er kommet i jobb og som dermed har lønnsinntekt.

- Vårt utgangspunkt er at de som er arbeidsledige, får arbeidsledighetstrygd også i det som er ferie om sommeren. Det viktigste vi gjør er å få folk tilbake i jobb, sa Solberg og slo fast at tiltak for å få til dette er prioritert foran feriepenger.

Støre svarte at dette ikke er noen motsetning, mens Solberg anklaget Ap for å mangle inndekning i sitt alternative budsjett.

Spørsmålet om hun deler galskap-beskrivelsen som Nordby Lunde kom med, ville hun ikke besvare på direkten.

- Jeg vet ikke i hvilken sammenheng dette ordet ble brukt fra representanten. Dermed vil jeg heller ikke kommentere det spørsmålet som sådan, sa Solberg.

Skapte bølger

Uttalelsen fra Nordby Lunde har fått flere Ap-folk til å reagere.

- Man må være medlem i Høyre for å si noe sånt, sa nestleder Hadia Tajik i et intervju med VG forrige uke. Høyre-representanten forsvarte seg samme sted ved å slå fast at grepet med å «gjeninnføre feriepenger til arbeidsledige er feil prioritering - uavhengig av pandemien».

Stortingsflertallet fjernet retten til ferietillegg på dagpenger i 2015, noe Ap og flere andre partier stemte imot.

Dersom reglene som gjaldt før ville ha blitt gjeninnført viser tall Ap har hentet inn, at 266 000 nordmenn i 2021 kunne ha fått et ferietillegg på 9,5 prosent av dagpengene de mottok i 2020. I snitt ville mottakerne få utbetalt 12 900 kroner i ferietillegg i 2021.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer