- Er det ikke Norge som dreper hvaler og utvinner olje?

Brasils president langer ut mot Norge etter refs av regnskoghogging.

SLÅR TILBAKE: President Jair Bolsonaro slår tilbake etter at Norge skrudde igjen krana på Amazonasfondet. Foto: Adriano Machado / Reuters / NTB scanpix
SLÅR TILBAKE: President Jair Bolsonaro slår tilbake etter at Norge skrudde igjen krana på Amazonasfondet. Foto: Adriano Machado / Reuters / NTB scanpixVis mer

Torsdag skrev Dagens Næringsliv at Norge stopper flere hundre millioner kroner som skulle gått til Brasil fra Amazonasfondet.

Pengekuttet er en kraftig reaksjon fra norske myndigheter på at Brasil nå tillater stadig mer hogging av Amazonas-regnskogen, skriver avisa.

Amazonasfondet ble etablert etter at Brasil og Norge inngikk en intensjonsavtale om å redusere avskoging i Amazonas-regnskogen i 2008. Siden den gang har Norge bidratt med over 8 milliarder kroner.

Brasil går nå glipp av rundt 300 millioner kroner, fordi samarbeidet om fondet nærmest har brutt sammen.

- Norge, er ikke det landet som dreper hvaler oppe på Nordpolen? Som utvinner olje der? De har ingenting å tilby oss, uttaler president Jair Bolsonaro til brasiliansk presse i kjølvannet av at Norge skrudde igjen deler av pengekrana.

Det melder blant andre Washington Post.

«Tropenes Trump»

Tidligere har presidenten, som for øvrig kalles «Tropenes Trump», uttalt at Brasil er som en jomfru Vesten vil voldta. Bolsonaro mener at Amazonas er et brasiliansk anliggende som andre land ikke har noe med.

Under Bolsonaro har det skjedd en kraftig opptrapping i hvor mye skog som forsvinner i Amazonas.

Sju måneder inn i presidentskapet har avskogingen i den enorme regnskogen økt med 39 prosent.

Brasils eget overvåkningsorgan, som måler avskoging, har også fått kjenne presidentens vrede. Nye tall fra Brasils eget overvåkningsorgan, DETER, viste en kraftig økning i avskoging fra mai og juni 2018 til samme periode i 2019.

«Blank løgn» kalte Bolsonaro disse tallene fra sitt eget organ.

- Avtalen er brutt

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen uttalte til DN torsdag at Brasil har brutt avtalen.

- Det som gir ekstra grunn til bekymring med økningen av avskoging i Amazonas, er at forskere antar det finnes et såkalt tipping point. Det vil si at om man kutter så mye av skogen, vil resten kunne selvdestruere fordi skogssystemet er avhengig av regnfallet det selv genererer, sa Elvestuen.

Venstres Sveinung Rotevatn, statssekretær i Klima- og Miljødepartementet, har tidligere uttalt til Dagbladet at dersom Brasil ikke gjør det de har lovet med å redusere avskogingen, får de heller ikke penger når regnskapet gjøres opp ved slutten av året.

- Det virker åpenbart som om det går feil vei, sa han.