Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Er det ikke så mørkt i boligmarkedet likevel?

Boligprisene faller og nyboligsalget stuper, men noen tror bunnen snart er nådd.

BOLIGOPTIMIST: Administrerende direktør i OBOS, Martin Mæland, tror bunnen for boligprisene snart er nådd. 
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
BOLIGOPTIMIST: Administrerende direktør i OBOS, Martin Mæland, tror bunnen for boligprisene snart er nådd. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): - Vi tror bunnen snart er nådd, sier konsernsjef Martin Mæland i OBOS etter et prisfall på nesten 4 prosent i 2013.

OBOS-prisene sank med 1,4 prosent i desember. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området er nå 39 927 kroner. Kvadratmeterprisen er 3,9 prosent lavere enn i desember 2012.

Samtidig viste prisene på omsatte borettslagsleiligheter et fall på 0,5 prosent i desember, men disse prisene lå likevel 2 prosent over samme tid i fjor.

OBOS-sjefen er optimist - Vi tror bunnen snart er nådd. I løpet av februar og mars tror vi at boligprisene igjen vil stige. Det er fortsatt ingen underliggende økonomiske faktorer som tilsier en varig og fortsatt nedgang i boligprisene, sier konsernsjef Martin Mæland.

Ved utgangen av 2014 tror han prisene vil være høyere enn nå, men at snittet for 2014 likevel vil være lavere enn gjennomsnittet for 2013.

Nyboligsalget stuper En av Norges største boligbyggere, Selvaag Bolig, solgte 740 boliger i året som gikk. Det er 27 prosent færre enn i 2012.

Selvaag solgte boliger for 2,5 milliarder kroner, noe som var nesten 1 milliard kroner mindre enn året før, da selskapet solgte 1.011 boliger for totalt 3,45 milliarder kroner.

Men også Selvaag-sjefen er optimist.

- Dette har vært et godt år for selskapet. Selskapet har rekordmange boliger under bygging, noe som sikrer stor verdiskaping og vil gi oss gode resultater i kommende kvartaler, sier administrerende direktør Baard Schumann.

Ved utgangen av 2013 hadde Selvaag åtte usolgte boliger som var ferdigstilt.

- Igangsettingstallene for kvartalet var svært gode. Ettersom salg av boliger resultatføres først ved overlevering til kjøper, vil dette gi selskapet gode resultater i senere kvartaler. Boligsalget i fjerde kvartal var preget av et avventende og prissensitivt marked. Vi solgte boliger hovedsakelig i prissegmentet to til fire millioner kroner, sier Schumann.

Lavere leiepriser Trenden med flere ledige utleieboliger og lavere husleie har vært det som har satt sterkest spor i det norske utleiemarkedet i 2013.

- Vi så dette allerede tidlig i sommer. Begrunnelsen er sammensatt og komplisert, men de mest åpenbare forklaringene er de store faktorene som påvirker tilbud og etterspørsel i dette markedet, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

- Disse faktorene er mindre arbeidsinnvandring, flere ferdigstilte nybygg og et stort antall som ikke får solgt sine boliger til ønsket pris og setter disse midlertidig i utleie, fortsetter Farmakis.

Men selv om presset ble mindre steg utleieprisene i 2013. Snittprisen for å leie en 1-roms leilighet i Oslo steg med 2 prosent i fjor.

Flere nyheter Det hoper seg opp med usolgte boliger Boligprisene falt i desember
DNB frykter kollaps

BOLIGOPTIMIST: Adm Dir. Baard Schumann i Selvaag Bolig synes 2013 var et godt år. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
BOLIGOPTIMIST: Adm Dir. Baard Schumann i Selvaag Bolig synes 2013 var et godt år. Foto: Iván Kverme / Finansavisen Vis mer