POSITIV: Mathilde Moland, Tjostolv Moland mor, sier hun «ikke akkurat hopper i taket» av nyheten, men er positiv til at Bård Vegard Solhjell vil forsøke å hjelpe. Foto: Misjonsleder Rune Edvardsen 

Foto: Rune Edvardsen
POSITIV: Mathilde Moland, Tjostolv Moland mor, sier hun «ikke akkurat hopper i taket» av nyheten, men er positiv til at Bård Vegard Solhjell vil forsøke å hjelpe. Foto: Misjonsleder Rune Edvardsen Foto: Rune EdvardsenVis mer

- Er det noe de skjønner i Kongo, så er det penger

Mathilde Moland er positiv til Bård Vegar Solhjells (SV) innsats i Kongo-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell (SV) er i Kongo for å diskutere bistandsmillioner til regnskogformål med sin kongolesiske ministerkollega.

I tillegg skal Solhjell møte Kongos finansminister og visestatsminister, og han vil benytte anledningen til å diskutere saken til Tjostolv Moland og Joshua French.

- Dette er jo godt nytt. Tidligere har det ikke vært stuereint å trekke inn verken regnskogpengene eller andre former for bistand som pressmiddel i saken, sier Mathilde Moland, mor til Tjostolv Moland.

- Når de sprøyter inn så mye penger i Kongo så kan det være positivt å bruke midlene som en brekkstang i denne saken. Er det noe de skjønner i Kongo, så er det penger, sier hun.

Hun understreker at nyheten om at Solhjell vil forsøke å hjelpe «ikke akkurat får dem til å hoppe i taket», men at det likevel vekker nytt håp. Moren forteller at hun snakket med Tjostolv senest i går ettermiddag.

- Da var han i godt humør etter å ha hatt besøk av sjømannspresten. Presten hadde hatt med seg brev, hilsener og aviser, men da visste de ikke noe om at Solhjell var i landet, sier hun.

Møter Norge har siden 2009 overført 213 millioner kroner til en rekke forskjellige tiltak for vern av regnskogen i Kongo. Da han lørdag møtte den kongolesiske miljøvernministeren Bavon NSa Mputu tok han også opp Kongo-saken.

- Selvsagt tok han opp dette spørsmålet. Jeg skal gjøre hva jeg kan slik at han skal få møte alle de riktige personene. Dette er personer på et høyt nivå som kan hjelpe til med å løse denne saken slik at samarbeidet mellom våre to land kan bli bra, sier Mputu til Dagbladet.

I dag skal Solhjell møte Kongos finansminister og visestatsminister. Han forteller at han ser på saken som en humanitær sak, som han håper han kan bidra til å løse.

DØDSDØMT: Tjostolv Moland og Joshua French har sittet fengslet i Kongo siden 2009. Foto: Claude Nzunzu  / Dagbladet
DØDSDØMT: Tjostolv Moland og Joshua French har sittet fengslet i Kongo siden 2009. Foto: Claude Nzunzu / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror kongolesere skjønner at vern av regnskogen og Moland og French-saken er to forskjellige saker. Men samtidig så vet de godt at det sitter to nordmenn med dødsdommer og en bekymringsfull helsetilstand, i fengsel her. De vet også godt at denne saken vanskeliggjør samarbeidet mellom våre to land, sier Solhjell til Dagbladet.

Oppgitt I høst sa Knut Moland, Tjostolvs far, at han var oppgitt over Norges manglende resultater og at regnskogpengene Norge gir til Kongo bør kunne brukes som en brekkstang for å løse saken for de to Kongo-fangene.

- Liv og helse må komme før miljø. Å bruke regnskogpengene som brekkstang for å redde liv må jo være riktig, sa Knut Moland til Dagbladet i september.

- Jeg mener ikke at de skal sette vanlige bistandspenger opp mot denne saken, for prosjekter til sultbekjempelse, bygging av sykehus og annet går jo ut over noen, men regnskogfondet er annerledes.

Da Kongo-saken ble diskutert i spørretimen på Stortinget i november, var Kari Hilde French, mor til Joashua French, lite fornøyd med utenriksminister Espen Bart Eides svar på kritikken av Norges innsats.

- Jeg er ikke fornøyd. Utenriksdepartementet terper fremdeles på at de ikke tar noen stilling til skyldsspørsmål, men det har de tatt i 2009. Da var jeg på møte med dem og da kom det fram at de ikke aksepterer spionasjedommene. De har tatt stilling til skylddspørsmålet, sa hun.