I STORMEN: Landbruksminister Sylvi Listhaug fastholder at hun ikke kan offentliggjøre kundelister og dermed bli erstatningsansvarlig. Hun sier det er opp til tidligere kunder å fortelle om det. Men departementet vil om kort tid komme med svar på krav om innsyn. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
I STORMEN: Landbruksminister Sylvi Listhaug fastholder at hun ikke kan offentliggjøre kundelister og dermed bli erstatningsansvarlig. Hun sier det er opp til tidligere kunder å fortelle om det. Men departementet vil om kort tid komme med svar på krav om innsyn. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Er det noen som vil være opptatt av habilitet, er det jeg

- Kan ende i retten, hvis jeg bryter kontrakt med First House, sier Sylvi Listhaug.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) holder fortsatt sine kundelister fra tiden i First House hemmelig.
Men etter krav om nærmere gjennomgang av lovgrunnlaget for å nekte offentliggjøring, samt krav om innsyn, vil det «om kort tid» komme nye svar fra departementet.

Erstatning - Jeg er for åpenhet, men jeg har skrevet under en kontrakt med min forrige arbeidsgiver som gjør at at dersom jeg bryter den, kan jeg havne i rettssak og bli erstatningspliktig. Jeg tror det norske folk ikke vil ha en statsråd som bryter avtaler som det første hun gjør, sier Listhaug.

Møtte Ole Robert Tidligere i dag møtte landbruksministeren toppene i de store matvarekjedene, blant dem Ole Robert Reitan fra Rema 1000. Rema 1000 har bekreftet at Listhaug gjennom jobben i First House har jobbet for selskapet helt fram til at Listhaug ble statsråd.

- Traff du flere gamle kunder?
- Det viktigste for meg er at jeg så langt ikke har hatt saker på mitt bord der jeg er inhabil. Og så tror jeg folk nå skjønner at jeg kommer til å behandle habilitetsspørsmål med det største alvor. Jeg har vært opptatt av habilitet før også, men det er klart at med så mye fokus som det har vært på min habilitet, vil jeg være veldig opptat av dette videre, sier Listhaug.

Mens hun på den ene siden mener seg forpliktet av avtalen med sin tidligere arbeidsgiver First House, bombarderes hun på den andre siden av krav om offentlighet fra opposisjonen på Stortinget og media.

Kommer med svar Fremtrendende jurister har kritisert departementets begrunnelse for hemmelighold. På spørsmål om hvordan hun vurderer denne situasjonen, svarer Listhaug:
- For meg er det viktigste at jeg forholder meg til habilitetsreglene, og det vil jeg gjøre hele veien. Og så har vi fått henvendelser både fra Stortinget og diverse media som vi vil besvare i løpet av kort tid.

Opp til kundene - Ønsker du at kundene selv forteller at du har jobbet for dem?
- Det er helt opp til dem. Jeg registrerer at noen har valgt å gjøre det, det er helt greit. Andre har ikke gjort det, i alle fall ikke så langt. Jeg er helt avslappet til det. Det er uansett min plikt å å vurdere min habilitet dersom det kommer saker der det er naturlig. Jeg har en solid departementsråd som har sett den lista, og som kan gi meg gode råd.

- Kundelistene er vel offentlige i og med at du har gitt dem til departementet?
- Nå er det kommet henvendelser som vi skal besvare innen kort tid.
Stått i stormen Etter møtet fikk hun skryt av sjefene for dagligvarekjedene for å invitere til dialog, og for å ville ruske opp i landbruks- og matpolitikken.
Listhaug sier hun har fått masse støtte fra vanlige folk «som synes at dette har gått over alle støvleskafr», og at hun har full backing i regjeringen.
- Denne stormen her kommer jeg til å stå av. Jobben med å forenkle og modernisere norsk landbruk kommer til å fortsette, sier Listhaug.