«Er det oss dere vil beskytte, må dere ikke slåss»

Etter gjengdrapet mandag har Naila (21) bare en eneste appell til medlemmer og sympatisører av A- og B-gjengen: - Ikke bare tenk på brødrene og kameratene deres nå. Ta hensyn til alle mødrene, søstrene, konene og kjærestene som lider i det stille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

21-åringen med pakistanske røtter er ung og velkledd. Hun har utdannelse og god jobb. Hun bor fremdeles hjemme med familien sin i Oslo, byen hun er født og oppvokst i.

Vi møter henne på Grønland i Oslo. Ikke langt unna ble den 27 år gamle drosjesjåføren Afzal Ahmad mandag kveld likvidert på åpen gate. Han etterlater seg en gravid kone og en familie i sorg. En annen ung mann ble skadd samme kvelden. Naila kjenner folk som står ham nær.

- Jeg kjenner også flere søstre, mødre og koner og kjærester til gjengmedlemmer og sympatisører. De har en smerte som ikke synes, som ikke blir lagt fram i det hele tatt. Når en av gutta blir tatt, betyr det ikke bare at han må i fengsel. De som sitter tilbake lider. Vi er glad i dere. Det må dere begynne å bry dere om, sier Naila.

- Kvinner vil handle

- Gjengene snakker om ære, respekt og om å beskytte sine. Sier noen noe stygt om eller kommer borti søstera eller moren deres, blusser konflikten opp. Men er det oss dere vil beskytte, må dere ikke slåss.

Hun fletter hendene hardt sammen mens hun sier det. Dette er viktig.

- Men kvinnene i det pakistanske miljøet føler noe. Vi vil prøve å gjøre noe med dette.

Naila sier de fleste i Oslos pakistanske miljø har en eller annen forbindelse til gjengene. Enten har de et gjengmedlem eller en sympatisør i egen familie, eller de kjenner en annen familie der det er slik.

En hard kjerne

- Egentlig er det ikke så mange som vil dette. Den harde kjernen er liten, selv om tilhengerne er mange. De ser opp til kjernen fordi de har status med fine biler og tjukke gullenker. De har et tøft ytre, men er svake inni seg. Her i Norge er det lettere for dem å si imot familien sin enn det det er i Pakistan.

- Jeg har en bror som er i ferd med å vokse opp. Jeg vil ikke at han skal oppfatte disse gjengene som viktige. Det er lett å gli ut og bli rekruttert. Han har venner med brødre i gjengene. For de fleste gutta er det status å kjenne dem.

Men for jentene er det ikke status, ifølge Naila.

- Upopulære

- For flertallet av oss jenter mellom 18 og 25 år i det pakistanske miljøet er gjengmedlemmene upopulære. Det ville vært flaut å si at man er kjæreste med en i A- eller B-gjengen.

- De som tenker på en sikker framtid, synes ikke det er stas å ha kontakt med dem. En i gjengen vil alltid prioritere gjengen før familien. Gjenggutta har ofte ikke-pakistanske damer.

- Enten tar det slutt med dette, eller det skjer noe verre. Jeg håper inderlig at det bedrer seg, at natta har vært mørk før det nå blir lyst, sier hun.