GULSRUD: For første gang etter terrorangrepene 22. juli 2011 skal AUF arrangere en nasjonal sommerleir igjen. Det vel ikke være ordinær leir 22. juli, og den vil ikke være på Utøya, men i Gulsrud. Her har Røde Kors Ungdom hatt sommerleiren sin tidligere. Foto: Røde Kors Ungdom.
GULSRUD: For første gang etter terrorangrepene 22. juli 2011 skal AUF arrangere en nasjonal sommerleir igjen. Det vel ikke være ordinær leir 22. juli, og den vil ikke være på Utøya, men i Gulsrud. Her har Røde Kors Ungdom hatt sommerleiren sin tidligere. Foto: Røde Kors Ungdom.Vis mer

- Er det på landsida, vil ungene ha bedre sjanse til å flykte

Pårørende etter terrorangrepet på Utøya er glad AUF arrangerer den første nasjonale sommerleiren etter 22. juli i Gulsrud, og ikke på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): AUF har vært klare på at det ikke var aktuelt å arrangere den første nasjonale sommerleiren etter 22. juli, på Utøya.

- Vi drar ikke tilbake før nye Utøya står klart, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Nå håper flere pårørende at AUF trives så godt i Gulsrud at de skrinlegger planene om å flytte leiren tilbake til Utøya. En av dem er Bjørn Inge Dalby. Han var far til Andreas Dalby Grønnesby (17) som ble drept på øya.

ALDRI MER PÅ UTØYA: Bjørn Inge Dalby mistet sønnen, Andreas, under Utøya massakren. Han håper AUF aldri har sommerleir på Utøya igjen. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
ALDRI MER PÅ UTØYA: Bjørn Inge Dalby mistet sønnen, Andreas, under Utøya massakren. Han håper AUF aldri har sommerleir på Utøya igjen. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer

- Jeg er motstander av at de skal ta i bruk Utøya igjen, men de må jo begynne med leir et sted og da er det greit å begynne der. Så lenge det er på landsida vil ungene ha bedre sjanse til å flykte om det skulle skje noe, sier Dalby til Dagbladet.

- Har vært arrogante Dalby ser på AUFs avgjørelse som en positivt signal, og håper det betyr at ungdomspartiet har begynt å lytte til de etterlatte.

- Hittil har de jo overkjørt oss grovt. De har vært ganske arrogante, og hatt det å ta tilbake Utøya som klar fanesak. Derfor er jeg glad for at de tar i bruk et annet sted, selv om at jeg ser at Gulsrud kun er et midlertidig leirsted, sier Dalby.

Leder i den nasjonale støttegruppa etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, oppfatter at de fleste pårørende er positiv til AUFs avgjørelse.

SIKKERHET VIKTIG:Jon-Inge og Linda Sogn  fra Oslo mistet datteren Isabel (17 år), som ble drept  på Utøya 22. juli. Jon-Inge Sogn håper at AUF har sikkerhet i fokus når de nå skal arrangere nasjonal sommerleir igjen.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
SIKKERHET VIKTIG:Jon-Inge og Linda Sogn fra Oslo mistet datteren Isabel (17 år), som ble drept på Utøya 22. juli. Jon-Inge Sogn håper at AUF har sikkerhet i fokus når de nå skal arrangere nasjonal sommerleir igjen. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Jeg tror dette er et godt valg for alle. Det er viktig for ungdommen å treffes, så er det jo valgår og valgkamp-kick off, sier Blattmann til Dagbladet.

- Kommer reaksjoner Selv om mange pårørende er positive til AUFs avgjørelse tror Jon-Inge Sogn, leder i støttegruppa for Oslo-Utøya, at meningene er delte.

- For meg er dette i orden. Men det kommer nok en del reaksjoner også. Det viktige nå er at AUF tenker mye på sikkerheten rundt sommerleiren, sier Sogn til Dagbladet.

Han har snakket med flere pårørende fra Oslo som mistet barna sine på AUFs sommerleir på Utøya i 2011. Alle Sogn har snakket med synes AUFs avgjørelse er en gledelig nyhet, men håper det legges stor vekt å arrangere en leir som kan passe til både de som har vært på Utøya før og for ferske AUFere.

VED TYRIFJORDEN:  Gulsrud består av tre bygninger. Leirstedet ligger 11 kilometer fra Vikersund og 63 kilometer fra Oslo. Foto:Røde Kors Ungdom.
VED TYRIFJORDEN: Gulsrud består av tre bygninger. Leirstedet ligger 11 kilometer fra Vikersund og 63 kilometer fra Oslo. Foto:Røde Kors Ungdom. Vis mer

- Her blir det en del hensyn å ta. Mange skal på AUFs sommerleir for første gang, og gleder seg til det. Andre har vært på Utøya og da er det bra at leieren ligger lett tilgjengelig. Det kan godt tenkes at det er fint å være på leir når det er lyst, men at det endrer seg når natta kommer, sier Sogn.

Han skal ha et offisielt møte med den lokale støttegruppa i morgen, hvor han vil snakke mer med andre pårørende om hva de tenker.

- Helomvending Freddy Lie sendte to døtre på sommerleir på Utøya 22. juli 2011. Elisabeth (16), ble drept på øya. Elisabeths storesøster, Cathrine (17), ble truffet av to skudd, men overlevde.  Han har tidligere vært kritisk til hvordan AUF har håndtert de pårørendes innspill. Nå oppfatter han en helomvending fra ungdomspartiet.

- Fredag kommer en representant for AUF for å høre hva familien og jeg synes om planene for nye Utøya. Det er første gang vi hører fra noen i AUF, og nå har det gått et og et halvt år, sier Lie til Dagbladet.

IKKE 22. JULI: AUF vil arrangere sommerleir første uka i juli i år. De lover at de har fult fokus på sikkerhet i planleggingen av arrangementet. Foto: Røde Kors Ungdom.
IKKE 22. JULI: AUF vil arrangere sommerleir første uka i juli i år. De lover at de har fult fokus på sikkerhet i planleggingen av arrangementet. Foto: Røde Kors Ungdom. Vis mer

Han er også letta over at AUFs sommerleir blir på Gulsrud og ikke på Utøya.

- Det er bra at de er der nå i første omgang. Så får vi se hva skjer om tre år, eller fem år. Jeg synes  det er viktig at det ikke tas noen forhasta beslutninger, sier Lie.

ENDRA HOLDNING: Etterlatt Freddy Lie har tidligere vært kritisk til hvordan AUF har kommunisert med de etterlatte. Han opplever nå AUF som mer innstilt på å lytte til deres behov nå. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ENDRA HOLDNING: Etterlatt Freddy Lie har tidligere vært kritisk til hvordan AUF har kommunisert med de etterlatte. Han opplever nå AUF som mer innstilt på å lytte til deres behov nå. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer