SAMMENLIGNES MED KNUTBY-PASTOREN: Berit Thorstensen utpekes som hovedansvarlig for to drap. Dette fikk hennes forsvarer Tor Kjærvik til å lure på om var å sammenligne med pastoren i Knutby. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
SAMMENLIGNES MED KNUTBY-PASTOREN: Berit Thorstensen utpekes som hovedansvarlig for to drap. Dette fikk hennes forsvarer Tor Kjærvik til å lure på om var å sammenligne med pastoren i Knutby. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

- Er det pastoren i Knutby-saken vi snakker om her?

Berit Thorstensens forsvarer langet ut mot aktor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet.no): Berit Thorstensens forsvarer Tor Kjærvik lurte på om aktor og påtalemyndighet sammenlignet klienten med pastoren i Knutby da han prosederte i ettermiddag.

Utpekt som hovedansvarlig
Grunnen til sammenligningen er at Thorstensen av politiet er utpekt som hovedansvarlig og organisator for de to drapene på Vollheim gård.

Det var liten tvil om at den 52 år gamle kvinnen var sjef på gården. Hun reiste opp til gården i Søndre Land sammen med sin daværende kjæreste Ronny Kjeldsen for å få fred fra et kriminelt belastet miljø. Mens de bodde på gården dukket det opp flere personer som kom og gikk, blant annet lillebroren hennes Knut Arne (34).

Pastor?
Aktor mener at de andre tiltalte gjorde oppdrag som ran og drap nærmest på bestilling fra Berit Thorstensen.

- Er det pastoren i Knutby-saken vi snakker om her? Er det på det nivået vi opererer? Gutta på gården skal nærmest være smågutter. Underlagt mors kontroll. Når mor sier noe så gjør de det. Man stiller altså opp i ren veldedighet for Berit i et drap. Kan gjerne kalle det veldedighetsdrap uten noen form for gjenytelse. Er det tenkelig?

Kunne ende i brønnen
Kjærvik la ikke skjul på at den 52 år gamle kvinnen hadde holdt tilbake opplysninger fra politiet, mens broren har tilstått det aller meste.

- Hun har holdt tilbake opplysninger. Ja. Det var et bevisst valg hun tok. Hun var livredd for å si noe. Det å tyste om drap, det gjør man ikke ustraffet i det kriminelle miljøet. Det vil alltid komme for en dag at det var hun som hadde gitt eventuelle opplysninger.

- Og på denne bakgrunn inviterte hun politiet hyppig på gården. Til og med den dagen Ragnar blir drept har hun tre kontakter med politiet. Er det ikke litt merkelig at man ønsker politiet på gården under de forholdene? Hun har jo blitt truet med at hvis hun sier noe til politiet ender hun der Jan Petter endte, sa advokat Kjærvik.

Ifølge Berit Thorstensen ble hun truet av sin ekskjæreste etter drapet på Aarstad som trolig skjedde i begynnelsen av november 2006.

- Jeg fikk beskjed om å holde kjeft, at det var plass til meg i brønnen ved siden av Jan Petter, fortalte hun da hun forklarte seg i Gjøvik tingrett for fire uker siden.

Kjærvik mener at hun nærmest ble en fange på egen gård.