«Er det sant det jeg hører, at NN har drept noen?»

De to kompisene snakket med 23-åringen fra Ålesund dagen etter at han drepte Anja Weløy Aarseth.

HER BLIR HAN TATT: Her blir 23-åringen pågrepet av politiet etter at DNA-funn og vitneobservasjoner knyttet ham til saken. Foto: Dagbladet-tipser
HER BLIR HAN TATT: Her blir 23-åringen pågrepet av politiet etter at DNA-funn og vitneobservasjoner knyttet ham til saken. Foto: Dagbladet-tipserVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROMSDAL (Dagbladet): To venner av 23-åringen som har erkjent drapet på Anja Weløy Aarseth (21), møter Dagbladet natt til fredag.

Det er da gått ett døgn siden de først fikk anelse om at vennen deres sto bak det rystende drapet på Aksla-fjellet i Ålesund.            

- Jeg fikk en melding fra en venninne: «Er det sant det jeg hører, at NN (drapssiktedes fornavn) har drept noen?», sier en av de to (22) til Dagbladet.

- «Er du full?» spurte jeg. «Nei,» svarte hun. Jeg ringte til ham og sendte SMS-melding til eks-kjæresten hans, men fikk ikke svar fra noen. Så sendte jeg meldinger til bekjente i Ålesund og fikk vite at han muligens var siktet for drap. Det var storsjokk. Jeg kjenner ham som en gullgutt og stjernegutt, sier 22-åringen til Dagbladet.     

Den andre vennen (21) sier seg enig: 

- Han hadde ikke antydning til noe temperament.

Delte leilighet 21-åringen og 22-åringen omtaler seg selv som bestevenner. I 2012 delte de to en leilighet. De forteller at 23-åringen på vårparten i fjor ble en del av bofellesskapet, etter at det hadde blitt slutt mellom 23-åringen og kjæresten hans.

- Vi hadde begge kjent ham i seks-sju år. Han var skater, og det var en interesse jeg delte med ham. Vi hadde det kjekt og koselig. Jeg har mange gode minner fra den tiden. Vi spilte dataspillene FIFA og UFC sammen, og gitar, skrudde bil og snakket om bil. Og damer, sier 21-åringen.  

- Og vi festet mye sammen. Alt fra pilsing til festing. Han hadde aldri tendenser til vold eller noe, var alltid positiv og støttende, sier 22-åringen

De to avviser at det ble brukt narkotika på festene med 23-åringen.

- Vi drakk muligens hjemmebrent en gang i blant, men ikke narkotika. Ofte var det en seks-pakke øl på deling. Vi kranglet litt i ny og ne, men han tok aldri til knyttnevene. Det kunne bli litt bryting. Det var sånn det var, sier 22-åringen.  

Ringte torsdag De to holdt kontakten med 23-åringen etter at han flyttet til Ålesund.

GODE MINNER: - Vi hadde begge kjent ham i seks-sju år. Han var skater, og det var en interesse jeg delte med ham. Vi hadde det kjekt og koselig, forteller en av vennene. Foto: Arild Waagbø
GODE MINNER: - Vi hadde begge kjent ham i seks-sju år. Han var skater, og det var en interesse jeg delte med ham. Vi hadde det kjekt og koselig, forteller en av vennene. Foto: Arild Waagbø Vis mer

For noen uker siden traff de 23-åringen sammen med datteren og eks-kjæresten på et kjøpesenter i Romsdal. Og torsdag i forrige uke — dagen etter at Anja Weløy Aarseth ble drept — ringte 23-åringen til dem. Telefonloggen på 21-åringens viser at han hadde telefonkontakt med drapsmannens mobiltelefon den dagen.  

- Han ringte ved seks-sjutida på kvelden og spurte hva vi drev med. Vi fortalte at vi var ute og fisket. Etterpå ringte han igjen og sa at han skulle ta buss fra Ålesund til Romsdal, at han ville være fremme ni-halv ti. Men etter det var det ikke mulig å få ta i ham. Han tok ikke telefonen. Det var typisk ham, sier 21-åringen.  

21-åringen la ikke merke til noe spesielt under samtalene: 

- Alt var som vanlig. Jeg kjenner ham som en kjernekar. 

- Det er forferdelig De to sier at 23-åringen hadde nevnte at han skulle i fengsel for å ha vært «vrien i fylla», og de sier de var kjent med at 23-åringen tidligere skal ha brukt cannabis. Men de har vanskelig for å forstå at vennen har drept noen.

- Han har kanskje gått på sterke saker i lang tid og med lite søvn før dette skjedde, men jeg ville aldri trodd noe sånn om han. Det var nok rusen som gjorde det. Men straffen skal være som fortjent, sier 22-åringen.      

Den drapssiktede 23-åringen hevder ifølge sin forsvarer at han var sterkt ruset da han drepte Anja Weløy Aarseth. De to mener at drapsmannen også må få behandling for psykisk sykdom.  

- Stakkars familien til jenta som ble drept. Jeg vil kondolere overfor dem og vennene hennes. Det er forferdelig at han har drept et uskyldig menneske, sier 22-åringen.

SIKTET FOR DRAP: De to kompisene ble sjokkert da de skjønte at 23-åringen hadde gjort seg til drapsmann. Foto: Privat
SIKTET FOR DRAP: De to kompisene ble sjokkert da de skjønte at 23-åringen hadde gjort seg til drapsmann. Foto: Privat Vis mer