FÅR BLI: Søsknene Abbas Butt og Fozia Butt er her fotografert på Advokatkontoret Humlen og Rieber-Mohn.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
FÅR BLI: Søsknene Abbas Butt og Fozia Butt er her fotografert på Advokatkontoret Humlen og Rieber-Mohn. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer

- Er det sant? Er det over? Trenger vi ingen flere vedtak nå?

Justisdepartementet anker ikke, Abbas (26) og Fozia Butt (27) får bli i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er veldig glad for å kunne meddele beslutningen som er tatt i Justisdepartementet i dag om at vi ikke anker dommen, sier Grete Faremo som selv ringte til Dagbladet for kort tid siden for å fortelle at Regjeringen ikke anker EMD-dommen for søsknene Butt.
 
Dermed har søskenparet Abbas og Fozia Butt fra Holmlia i Oslo vunnet over den norske stat og får bli i Norge.
 
EMD-dom Tirsdag i forrige uke avsa Den Europeiske Menneskerettighetsdomstol (EMD) dom til fordel for søskenparet fra Holmlia, mot avgjørelser truffet av UDI, Utlendingsnemnda (UNE) og Borgarting Lagmannsrett. Domstolen fant enstemmig at en utvisning vil innebære brudd på artikkel 8 i menneskerettskonvensjonen. Dommen var entydig og enstemmig.    
 
En lang kamp Abbas og Fozia Butt har bodd i Norge i 20 år. Søsknene kom da var 3 og 4 år gamle i 1989 og fikk sammen med moren  innvilget oppholdstillatelse.  Fordi moren tok dem med til Pakistan i en periode på tre år, ble oppholdstillatelsen foreldet og norske myndigheter besluttet å utvise dem.
 
I 2001 kom politiet i klasserommet og hentet barna for å sende deg ut av landet. Men utkastelsen ble stoppet i siste øyeblikk. Kampen om å få bli i Norge-  landet de er oppvokst i — har pågått i 11 år.    
 
Søskenparets  advokat Arild Humlen har følgende kommentar til vedtaket som Justisdepartementet nå har fattet.
 
- Det er den eneste kloke beslutningen som er fattet i denne saken i de 11 årene jeg har representert dem.
 
Da Dagbladet ringer Abbas Butt som leser til eksamen i markedsføring i morgen, var hans første reaksjon:   
 
- Er det sant? Er det over? Trenger vi ingen flere vedtak nå? spør han.     
 
Rask beslutning Faremo forklarer bakgrunnen for beslutningen om ikke å anke dommen til såkalt storkammer i Strasbourg slik:        
 
- Jeg slutter meg altså til UNEs anbefaling om ikke å anke. Både UNE-direktøren og jeg har vært opptatt av at vi skulle få beslutningen raskt fram. Jeg mener at det er riktig nå å sette en sluttstrek for saken nå, sier Grete Faremo til Dagbladet.
 
- Har du noe å si til søsknene?

- Jeg skjønner den personlige belastningen som denne saken har vært for dem. Jeg skjønner at det har vært tøft for dem, sier Grete Faremo.    
 
- Spesiell sak Justisministeren understreker at det var viktig å få en klar anbefaling fra UNE.

- Denne saken er så spesiell, de er i seg selv grunnlag for at det nå settes en sluttstrek.
 
- Legger du i det en kritikk av at saken har tatt så lang tid, både i UNE og i domstolen?

- Nei, men som sagt er saken er veldig spesiell. Når så dommen fra EMD foreligger, avstår jeg for å karakterisere prosessen, sier Faremo.
 
- Skulle du ønske at saken hadde blitt løst før?

- Igjen, dette er en svært spesiell sak. Det er viktig for dem det gjelder at saken bringes til en slutt. Saken har eksepsjonelle  omstendigheter, men har begrenset betydning utover denne saken.    
 
Hadde opphold som barn Statsråden peker på to forhold som avgjørende for at departementet ikke anker.
 
- Det uvanlige er at søskenparet fikk oppholdstillatelse da de kom i -89, men at de dro hjem igjen og så igjen seinere søkte opphold. Det andre som er viktig er at EMD ikke sier seg uenig i dommen fra lagmannsretten om at innvandringsregulerende hensyn også kan gjelde i saker om opphold for barn, sier Faremo.

VAR I KIRKEASYL:  Abbas og Fozia Butt (24) gikk i dekning i Holmlia kirke. Nå er det endelig bestemt at de får bli i landet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VAR I KIRKEASYL: Abbas og Fozia Butt (24) gikk i dekning i Holmlia kirke. Nå er det endelig bestemt at de får bli i landet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer