Er det slik terroristen trente på å drepe?

Nå skal livet til Anders Behring Breivik i spillverdenen brettes ut i avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Anders Behring Breivik levde i en spillverden, mener hans forsvarere. De ønsker å finne ut om voldelige skytespill og spill fra eventyrverdener lærte Breivik våpen- og militærtrening og om de påvirket ham til å utføre massakren 22. juli.

Dette blir også et sentralt tema i det neste avhøret av massemorderen for politiet. Breivik har forklart at han spilte de svært populære, men voldelige spillene Call of Duty Modern Warfare 2 (MW2) og World of Warcraft (WoW).

- Han sier han spilte Modern Warfare 2 for å tilegne seg militær erfaring og våpentrening, sier advokat Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere til Dagbladet.

World of Warcraft har Breivik forklart at han brukte som adspredelse og for å øke moralen og motivasjonen.

Kjøpeliste I september 2005 bestilte Anders Behring Breivik flere spill med voldelig innhold. Dagbladet har fått tilgang til dokumentasjon terroretterforskerne har hentet inn og politiet kartlegger nå hvilke spill Breivik kan ha blitt inspirert av.

Den da 26 år gamle Anders Behring Breivik bestilte flere voldelige og omstridte spill, blant annet «Max Payne 2, The Fall of Max Payne», «True Crime , Streets of LA», «Mace Griffin, Bounty Hunter», «Unreal II: The Awakening», «Legacy of Kain: Defiance», «Dungeons & Dragons Heroes», «Baldur's Gate: Dark Alliance II» og «The Lord of the Rings, the return of the King».

Grilles om voldsspill Forsvarer Geir Lippestad sier Breivik er svært opptatt av dataspill.

- Hva gjør det med en person som har levd mye i en spillverden? Vi ser på det som én av en rekke enkeltheter i saken som kan være relevante sett opp mot den sakkyndige vurderingen av psyken hans, sier Lippestad.

Breiviks spillvaner blir et sentralt tema i det neste avhøret med 32-åringen, bekrefter politiet.

- Han har allerede blitt spurt veldig kort om dette i avhør, men vi ønsker nå å gå dypere inn i dette, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo-politiet til Dagbladet.

<strong>SKAL SPILLAVHØRES:</strong> I neste avhør er Anders Behring Breiviks spillvaner ett av temaene avhørerne ønsker å gå i dybden i. Han skal også avhøres om sin økonomi og hans påståtte mentorer. Foto: Politiet
SKAL SPILLAVHØRES: I neste avhør er Anders Behring Breiviks spillvaner ett av temaene avhørerne ønsker å gå i dybden i. Han skal også avhøres om sin økonomi og hans påståtte mentorer. Foto: Politiet Vis mer

Breivik nevner ingen av de åtte spillene i sitt manifest. Derimot forteller han om andre spill han brukte som trening og motivasjon. Han skriver at han som 25-åring tok et helt år fri for å spille WoW, og at han fortsatte å spille dette og andre spill av og på fram til 2011.

Han oppgir at han brukte spill som trening, spesielt spillet MW2 var egnet til dette, skriver han i manifestet. Han skriver også at WoW er et godt skalkeskjul for å planlegge andre ting.

«Si at du spiller World of Warcraft eller andre MMO og har utviklet en spillavhengighet. Si at du skal spille hardcore resten av året og at det ikke er noe poeng i å forsøke å overbevise deg om noe annet. (...) Fortell dem at du er flau over det og at du ikke vil snakke mer om det. Få dem til å love deg å ikke si det til noen. (Du vil effektivt få stoppet spørsmål fra den personen OG få individet til å hjelpe deg i å beskytte dekket ditt fra andre.)» heter det i manifestet.

Fantasi eller reelt? Kraby opplyser at det er disse to spillene som er mest sentrale, men at det foregår en kartlegging og at andre spill kan bli aktuelt å avhøre Breivik om også. Politiet skal nå grille Breivik i avhør for å finne ut om han har tilbrakt så mye i spillverdenen som han hevder han har gjort.

- Vi ettergår det han har skrevet og sagt og ser hvor mye han har spilt og med hvem blant annet ved å gjennomgå dataspor. Det vil fortelle oss noe om i hvilken grad han er påvirket av disse spillene. Er det fantasi, reelt eller en blanding? Det vil også fortelle oss mer om hans troverdighet, sier Kraby, som sier at det kan være aktuelt for politiet å kartlegge hvem han spilt mot eller med på internett.

Han sier spillene også har likhetstrekk med massakren på Utøya.

- Det handler om nedkjempelse, forsvarsstrategier, valg av våpen og verneutstyr, sier Kraby.

Politiadvokaten sier politiet holder alle muligheter åpne for om Anders Behring Breivik ble inspirert eller brukte spillene i trening i tida før 22. juli.

- Han bruker blant annet en del begreper fra spillverdenen. Avhøret vil kunne fortelle oss mer om hvor godt han kjente denne verdenen, sier han.

- Skytetrening bedre Ifølge sin forsvarer har Anders Behring Breivik forklart at han som 21-åring, innså at han ikke klarte å formidle sine meninger på en demokratisk måte og derfor bestemte seg for å gå hardere til verks. I manifestet oppgir han at han brukte spill som trening.

- Jeg ser MW2 mer som en del av treningssimuleringen min enn noe annet, skriver han blant annet.

Han gjør det likevel klart at virkelig skytetrening er bedre, men at det kan være praktisk vanskelig i mange land.

- Simulering ved å spille Call of Duty Modern Warfare er gode alternativer også, men du bør få noe trening med automatvåpen om mulig, skriver han.

Mandag anmeldte Svein Olaf Olsen, faren til en av de overlevende på Utøya, dataspillet til politiet, ifølge avisa Fædrelandsvennen. En av scenene i spillet handler om en terrorist som skal skyte og drepe flest mulig mennesker på en flyplass.

Om videoene:

Alle videoene hentet fra You Tube i saken er de offisielle trailerne til spillene som produsentene lagde for å promotere spillene da de ble lansert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer