Er det trygt å fly?

Luftfartstilsynet svarte Dagbladets lesere.

TRYGT: Redd for å fly? Det er trygt i Norge, hevder flyoperativ inspektør i Luftfartstilsynet Helge Andreassen. Foto: Morten Holm / SCANPIX .
TRYGT: Redd for å fly? Det er trygt i Norge, hevder flyoperativ inspektør i Luftfartstilsynet Helge Andreassen. Foto: Morten Holm / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): - Det er trygt å fly i Norge. Det har det alltid vært, sier flyoperativ inspektør Helge Andreassen i Luftfartstilsynet.

Han ser ikke bort fra at den siste tidens flyulykker kan være tilfeldigheter.

- Det er mange faktorer som spiller inn. Tiden vil vise om det er tilfeldigheter eller ikke, sier Andreassen.

- Noen ting er det vanskelig å skjerme seg mot. For eksempel flyet som landa på Hudson-elva er ikke noe annet enn en tilfeldighet. Dårlige vedlikeholdsrutiner er derimot ingen tilfeldighet. Men man kan ikke spekulere i dette nå, men statistisk er det en tilfeldighet, mener Helge Andreassen.

Han mener at risikoen for at slike hendelser skjer i Norge er minimal.

- Hvis Air France-ulykken relateres til et voldsomt uvær, så kan jeg med en gang si at vi sjeldent har slikt vær i Norge, vi har ikke vær av den typen. Det er kort vei til alternative flyplasser, og om det er uvær i området rundt Gardermoen kan man velge andre flyplasser, sier han.

- Med rutinene og kvaliteten vi har i Norge er sjansen minimal for at det kan skje noe lignende i Norge.

Andreassen er selv aktiv pilot og flyr ofte fly laget av Airbus.

- Det er bra en flytype, og jeg føler ingen uro ved å sitte i cockpit og være pilot i Airbus. Ting kan gå feil uansett hvor godt det er laget, mener han.

LITE SANNSYNLIG: - Riskioen for at det skjer lignende hendelser i Norge er minimal, mener Helge Andreassen i Luftfartstilsynet. Foto: Luftfartstilsynet
LITE SANNSYNLIG: - Riskioen for at det skjer lignende hendelser i Norge er minimal, mener Helge Andreassen i Luftfartstilsynet. Foto: Luftfartstilsynet Vis mer